Derse İlgisiz Çocukları Tembellikle Suçlamayın!

Okulun ilk zamanlarında veya daha sonraları, öğretmenler tarafından veliye; çocuğunuz ders dinlemiyor, anlamıyor, kendini derse veremiyor veya dalıp dalıp gidiyor gibi şikâyetler gelebilir. Veliler bu durumu genelde; çocuğun tembelliğine, sorumsuzluğuna veya şımarıklığına yorarlar.

Derse İlgisiz Çocukları Tembellikle Suçlamayın!

Örneğin, “absans nöbeti” denen bir epilepsi yani sara hastalığı tipi vardır. Bu hastalıkta çocuk normal aktivitesini yaparken birden saniyeler süren  hafıza kaybı olur, çocuk gözünü bir noktaya diker bu süre içinde hiçbir şeyi algılamaz, hatırlayamaz sonra tekrar aktivitesine kaldığı yerden  devam eder.


Bu gün boyu defalarca tekrarlayabilir.Çocuk bu durumun farkında olmaz.Kısa süren dalma nöbetlerinde hafıza kayıp olduğu için çocuk,bu süre içinde olup biteninin farkına varmaz.


Özellikle ders sırasına da olan absans nöbetleri, çocuğun ders dinlemesine ve öğrenmesine mani olur.Öğretmenin anlattığı en önemli yerleri o sırada kısa hafıza kayıpları olduğu için kaçırırlar.


Sık sık dalıp gittikleri için,öğtetmen tarafından azarlanan bu çocuklar anne ve babalarına dersi dinlemiyor diye şikayet edilir.Haksız yere bu çocukların üzerine gidilir.Veliler tarafından, öğretmenleri tarafında dalıp dalıp gitmemeleri için defalarca uyarılan bu çocuklar o dalma anında kısa süreliepileptik yani sara nöbeti geçirirler. Yine birçok sara türünde çocukta istemsiz hareketlerin yanında dikkat azlığı olabilir.


Bunun için özellikle birden bire derse ilgisi azalır. Adaptasyonu bozulan çocukta bu hastalık ekarte edilmelidir.Sık sık dalması ve konsantrasyon eksikliği olan çocuklar ,bir nöroloğa götürülmelidir.Beyin dalgalarını ölçmeye yarayan EEG isimli cihaz bu hastalığa  tanı konmasını sağlar.Hastalık ilaç tedavisi ile düzelir.


Son zamanlarda bir çok çocuk  hiperaktivite ve dikkat eksikliği var diye  doktor doktor gezdirilmekte ve çocuğun dikkatini arttırmak için uyarıcı  ve bağımlılık yapan ilaçlar,hiperaktivitesini azaltmak için de uyuşturan sersem yapan ilaçlar kullanılmaktadır.Bu durum anne ve babaların korkulu rüyası olmuştur.Okul tarafından çağrılan velilere rehberlik çocuğun,hiperaktivitesi olduğunu ve doktora götürmelerini söyler.


Bundan sonra maddi manevi yıpranmalar başlar.Şunu iyi bilmek gerekir ki   bu belirtiler beyinde hasara yol açan bir  hastalıktan dolayı olmadıkça  tedaviyi değil eğitimi gerektirir. Günümüz şehir hayatında,oyun alanının azlığı,apartman yaşantısı ve çocukların eve mahkum olmasına sebep olur.


Büyüme çağındaki çucuklar enerjilerini boşaltacak hareket ortamı bulamazlar.Bir insanının beyin yorgunluğu ile vücut yorgunluğunun eşit olması gerekir.Spor tüm yaşta özellikle çocukluk döneminde vücut ve ruh gelişimi açısından çok önemlidir.Eğer yeterince spor yapılmazsa ,çocuk daima hareket halinde olur,dikkatini toplayamaz.Tabi ki,okulda dikkat eksikliği yaşayan bazı çocuklarda buna sebep olan bazı hastalıklar vardır.Dikkat eksikliği ve hiperaktivitiye sebep olan en önemli hasatalık otizmdir.

 

30.10.2010 - 2842



Derse İlgisiz Çocukları Tembellikle Suçlamayın! Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Oğuzhan Küçük dedi ki;
20.11.2010

Zeliha Altuntas dedi ki;
12.11.2010

Yusuf Şirin dedi ki;
10.11.2010

İlgili Diğer Yazılar
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
"Öfke nöbetleri bir çocuğun hayal kırıklığını ifade etme yoludur"
"Öfke nöbetleri bir çocuğun hayal kırıklığını ifade etme yoludur"
Marmaris
Marmaris'te 'Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite' Semineri
Çocuklardaki Cinsel Kimlik 0-6 Yaş Arasında Oluşur
Çocuklardaki Cinsel Kimlik 0-6 Yaş Arasında Oluşur
Çocukların Dijital Dünyasına Dikkat!
Çocukların Dijital Dünyasına Dikkat!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]