Bilim adamları, beynin derinlerine yerleştirilen elektrotlarla uygulanan uyarım terapisinin ileri derece anoreksiya hastalarında iyileşme sağladığını bildirdi.
|
|
|
|
|
|
Bilim adamları, beynin derinlerine yerleştirilen elektrotlarla uygulanan uyarım terapisinin ileri derece anoreksiya hastalarında iyileşme sağladığını bildirdi.
Kanada Sunnybrook Sağlık Bilimleri Merkezi araştırmacıları, bir grup anoreksiya hastası üzerinde uyguladıkları deneyde, beynin derinlerine yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla yapılan uyarımlar sayesinde hastalarda iştahsızlığa ve uyku bozukluğuna yol açan depresyon ve endişe bozukluğu semptomlarını hafifletmeyi başardı.
Bilim adamları araştırma çerçevesinde 21 ila 57 yaşlarında, ortalama 18 yıldır anoreksiya hastası olan 16 denekle çalıştı.
Büyük bölümü aşırı düşük kilolu ve ileri derece hasta olan deneklerden bazılarının erken ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
Hastaların beyinlerine, aneroksiyayla bağlantılı olduğu düşünülen bölgelerini uyaracak şekilde elektrotlar yerleştirildi.
Elektrotlarla düzenli uyarım terapisi yapılan hastalardan bazılarında birkaç ay içinde depresyon ve endişe bozukluğu semptomlarının hafiflediği, bir yıl dolduğunda hastaların büyük bölümünün kilo almaya başladığı ve grubun ortalama vücut kitle endeksinin arttığı gözlendi.
Tıp literatüründe "derin beyin uyarımı " olarak adlandırılan yöntemin daha geniş çaplı araştırmalarla desteklenmesi halinde henüz kesin tedavisi olmayan hastalığın tedavşsşnde umut olabileceği belirtildi.
"Kişilik bozukluğu değil beyin hastalığı "
Araştırmaya liderlik eden beyin cerrahı Dr. Nir Lipsman, öncü deneme niteliğindeki çalışmanın, aneroksiya tedavisi için önerilen ilk beyin temelli yöntem olduğunu belirtti.
Lipsman, "Çalışmamızın anoreksiyanın bir kişilik bozukluğu veya yaşam tarzı sorunu değil bir beyin hastalığı olduğunun anlaşılmasına yardımcı olacağını umuyorum. " ifadelerini kullandı.
Araştırmanın sonuçları, "Lancet Psychiatry " dergisinde yayınlandı.
24.2.2017 - 25985
|
|