Demir Eksikliğiniz Varsa Bunları Tüketmelisiniz

İnsan vücudunun, akciğerlere gelen oksijeni tüm vücuda taşıyabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Demir eksikliği varsa ne iyi gelir?

Demir Eksikliğiniz Varsa Bunları Tüketmelisiniz

İnsan vücudunun, akciğerlere gelen oksijeni tüm vücuda taşıyabilmesi için demire ihtiyacı vardır. Bu hayatsal element hemoglobin adı verilen ve oksijen taşımakla yükümlü molekülün yapısında yer alır. Ayrıca hemoglobin, kana kırmızı rengini veren bir proteindir. Demir eksikliği ya da düşük hemoglobin düzeyleri yaygın olarak anemi (nedenleri, belirtileri, tedavisi) bilinen durumuna yol açabilir.

Yani, biz kanda demir minerali seviyesini artırılması hakkındaki sorunun cevabını ararken aslında kan hemoglobin düzeyini arttırmanın yollarını arıyoruzdur. Kan demir seviyesini artırmak için çok etkili bazı ev ve bitkisel ilaçlar bulunmaktadır. Fakat bundan önce kandaki demir eksikliğinin nedenlerini bilmek gerekir.

DEMİR EKSİKLİĞİ NEDENLERİ

Düşük kan demir düzeyi (demir eksikliği) yorgunluk, deride solukluk, halsizlik, enerji düzeyleri tükenmiş ve zayıflamış bir bağışıklık sistemine neden olabilir. İlaveten otururken ayağa kalkıldığında düşük tansiyon, azalan iştah, hafif antrenmanda dahi nefes darlığı, çabuk kırılan tırnak- saçve uykusuzluk genel belirtilerdir.

Kandaki demir eksikliği daha sık bebekler, yeni yürümeye başlayan çocuklar, çocukların yanı sıra, kadınların adet döngüsü veya gebelik dönemlerinde görülebilir. Genel olarak, kandaki demir eksikliğinin nedenleri şöyle sıralanabilir.

Diyette demir alınımının yetersiz olması düşük kan hemoglobin düzeyinin en sık nedenidir. Demir, demir yönünden zengin gıdalarının kaynakları türetilen bir diyet mineraldir. Demirden zengin besinlerin yeterli miktarda alınmaması, düşük kan demir seviyelerine yol açabilir.

Ağır ve şiddetli adet kanaması, kadınlarda demir eksikliği neden olabilir. Aybaşı sorunlarında demir düzeyinin yönetilmesi çok önemlidir.

Bazen kan kaybı gastrit, mide ülseri, duodenal ülser, hemoroid, kanlı veya katran gibi dışkı, miyom, mesane tümörü, mide kanseri veya kolorektal kanser vb. gibi durumlarda oluşur. Bu tıbbi koşullar, aynı zamanda kandaki düşük demir seviyesinden sorumludur.

Bazı insanlar vücutlarındaki demiri ememez. Çölyak hastalığı veya Crohn hastalığı gibi bağırsak bozukluğunda demirin emilmesi mümkün olmayabilir. Yada ince bağırsaktaki çeşitli nedenlerden dolayı olabilir. İnce bağırsağın bir parçası ameliyatla alındığında yada mide asiti blokerleri gibi bazı ilaçlar(Ülser ilaçları demir emilimini azaltan bir etkendir) kandaki demir eksikliğine neden olabilir.

Gebelik döneminde de Hamile kadınlar demir eksikliği ile karşı karşıyadır. Büyüyen cenin için daha fazla demir gereksiniminin olması yanı sıra kendi kan hacminin artırılması için kendi vücut ihtiyacı olarak daha fazla demir gereklidir.

Düşük kan hemoglobin nedenleri genel olarak bunlardır. Ancak, bunlardan bazılarında kan demir seviyesini artırmak için bitkisel ilaçlar ve birçok doğal ev ilaçları vardır. Aşağıdaki ipuçlarını okuyarak, kandaki hemoglobin / demir seviyesinin nasıl artırılacağı hakkında fikir edinebilirsiniz.

KANDAKİ DEMİR NASIL ARTIRILIR? İŞTE İPUÇLARI…

Kan demir seviyesini artırmak için en verimli ve en kolay yolu demir bakımından zengin gıdalar alınmasıdır. Tabiî ki demir düzeylerini artırmak için pek çok bitkisel ilaçlar da vardır.

DEMİR YÖNÜNDEN ZENGİN BESİNLER

Demir açısından zengin gıdalar ıspanak, pancar, soya fasulyesi, elma, badem, armut, domates, patates soyma, incir ve yonca filizidir. Vücudunuzun demir düzeylerini artırmak için bu besinlerin her gün en az 5-7 adetinin bir kombinasyonu alınmalıdır. Bu besinlerin pişirilmeden alınması kişinin demir ihtiyacını karşılayacaktır. Pişirme yarı yarıya demiri tahrip eder. Eğer pişirilecekse yarı pişirme her zaman etkili bir yöntemdir.

Demir emilimini azaltan faktörlerden özellikle kaçınmalısınız. Mümkün olduğunca çay, kahve, sigara ve alkolden kaçının. Bu nedenle kahve ve çayın yemekten sonra içilmemesi gerekiyor. Çay, kahve vb. içecekler bitkisel çay eklenerek tüketilebilir. Demir emilimini azaltan diğer bir gıda ise "süt " tür. Süt, demirin emilebilmesi için gereken midedeki asidik ortamı nötralize etmektedir. Bu da yeterli emilimin olmaması anlamına gelmektedir. Taze meyve suları gibi demir açısından zengin demir içeriği olan gıdaların bazıları şunlardır:

PANCAR: Pancar: pancar suyu, elma suyu ve bal ile bir karışım yapılarak alınabilir. Bu, beta karoten ve demir içeriği bakımından olağanüstü destek sağlar.

MUZ: Olgunlaşmış muz en zengin demir kaynaklarından biridir. Kan hemoglobin üretimini teşvik etmek için günde iki kez bal ile muz alınız.





C VİTAMİNİ AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR: Bu vitamin, vücuttaki demirin emilimini artırmak için etkilidir. Böylece, düşük hemoglobin düzeyleri olan bireylerin diyetlerine daha fazla C vitamini eklenmelidir. C vitamini açısından zengin gıdalar meyve ve sebzelerdir. Ayrıca frenk üzümü, guava, çilek, limon, portakal, kivi, mandalina, greyfurt, ahududu, lychees(Litchi chinensis=kral meyvesi), nektarin, şeftali ve mango sıralanabilir. C vitamini içerir biber zengin sebzeler, bahar yeşillikleri, brüksel lahanası, brokoli, kıvırcık lahana, kabak, bezelye, karnabahar, domates, yeşil lahana, patates vb. sebzelerdir.

BAL: Bal kandaki demir seviyesini artırmak için mükemmel bir çözümdür. Bal manganez, bakır ve demir gibi mineraller açısından zengin olduğu gibi kandaki hemoglobini artırır.

DEMİRİ ARTIRMAK İÇİN ÇEŞİTLİ BESİNLER

Demir açısından zengin, yüksek demir veya kan oluşturma yeteneğine sahip birçok bitkiler vardır. Fakat bunlar kullanılmadan önce -özellikle de devam eden bir ilacınız yada kronik bir rahatsızlığınız varsa- doktorunuza danışın.

PAU D'ARCO KABUĞU: Amazon yağmur ormanlarında yetişen bir bitkidir. Bu bitki sadece bir aylık süre içinde kırmızı kan hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlar. Ayrıca mükemmel bir kan temizleyici ve kan yapıcı olup ayrıca karaciğer ve endokrin bezlerinin yardımcısıdır.

ISIRGAN OTU: Isırgan otu, demir açısından zengin bilinen bitkilerdendir. Ispanak ve su teresi (demir içeriği de yüksek) 'de ısırgan otu gibidir.

ET: Et hem protein açısından hem de demir yönünden zengin bir besindir. Kalp ve damar sağlığı için yağsız et tercih edilmelidir.

KELP: Özellikle Amerika'da okyanus kıyılarında yetişen kahverengi bir yosun türüdür. Demir açısından zengin olan bu bitki spirulina, Chlorella, dulse ve deniz marulu gibi diğer kaynaklarla aynı kategoride yer alabilir. Bu bitki, sadece demir ve diğer mineraller bakımından yüksek değil, aynı zamanda zengin bir iyot kaynağıdır. Bu sebeple genellikle tiroidi güçlendirmek ve metabolizmasını düzenlemek için kullanılır.

KARAHİNDİBA YAPRAKLARI: Karahindiba yaprakları sadece mütevazı miktarda demir içerir. Ancak, Bu bitki, yiyecek veya takviye demir olmasının yan ısıra vücutta demirin absorbesine yardımcı olur. Ispanak veya ısırgan gibi büyük miktarda demir içeren yada demir takviyesi veya diğer otlarla alındığında karahindiba en iyisidir.





KIRMIZI YONCA ÇİÇEKLERİ& DULAVRATOTU KÖKÜ: Kırmızı yonca Çiçekler & Dulavratotu Kökü güçlü kan temizleyicileridir. Bu otlar, demir takviyeleri veya diğer demir yönünden zengin otlar ile alındığında yararlıdır. Bu şifalı bitkiler sağlık açısından yararlı olduğu gibi demir emilimi yönünden son derece verimlidirler.

KEKİK: Kekik, yüksek demir içermesinin yanı sıra güçlü lezzete sahip bir bitkidir. Bu nedenle, bitki kapsüllü ve hap şeklinde alınabilir. Fakat küçük sadece küçük miktarlarda tüketilebilir. Kekik otu, mevsim gıdaları ile kullanılabilir.

Yukarıda sıralananlar önemli miktarda demir elementi içerir. Bu bitkiler kadar olmasa da maydanoz, kimyon, nane (Podina), köri tozu ve tarçın da kayda değer miktarda demir içerir.

4.3.2015 1 - 16899



İlgili Diğer Yazılar
Karnından 3,5 Kilogramlık Kitle Çıktı
Karnından 3,5 Kilogramlık Kitle Çıktı
Damarlardaki Pıhtı Herkesin Ortak Problemi
Damarlardaki Pıhtı Herkesin Ortak Problemi
Reflüde Cerrahi Ne Zaman Gündeme Gelir?
Reflüde Cerrahi Ne Zaman Gündeme Gelir?
İlklerin Kadın Cerrahı Rol Modelleri
İlklerin Kadın Cerrahı Rol Modelleri
Reflüde Endoskopiyi İhmal Etmeyin!
Reflüde Endoskopiyi İhmal Etmeyin!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]