Çölyak hastaları için kara buğday yetiştirilecek

Çölyak hastalarına glutensiz ekmek yapabilmek için Şanlıurfa, Ceylanpınar'da kara buğday ekimi yapılacak.

Çölyak hastaları için kara buğday yetiştirilecek

Çölyak hastalarının tükettiği glutensiz ekmek için valiliğinin girişimleriyle Şanlıurfa, Ceylanpınar'da kara buğday ekimine başlanıyor. İlk planda yeterli düzeyde tohum yetiştirilmesi planlanıyor

VALİLİK TOHUMLARI YURTDIŞINDAN GETİRTTİ

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün girişimleriyle yurt dışından temin edilen 8 kilogram kara buğday tohumu, toprak ıslahı yapıldıktan sonra ekime en uygun zaman olarak belirlenen Mart ayında TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Müdürlüğü arazisinde ekilecek.

İLK ETAPTA TOHUMLUK BUĞDAY YETİŞTİRİLECEK

Kara buğday tohumu ilk etapta bin 300 metrekarelik bir alanda yetiştirilecek. Yeteri düzeyde tohum elde edildikten sonra ise üretilen buğdaylar Çölyak hastalarının kullanımına sunulacak. Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, kara buğday tohum üretimindeki çabalarından dolayı Vali Küçük'e teşekkür etti. Küçük'ün, sorunlarıyla yakından ilgilendiğini vurgulayan Doğan, "Yurt dışından tohum getirerek üretim için adım atılmasını sağladı. Bu da çölyak hastası kardeşlerimizi mutlu eden bir gelişmedir. Sorunlarımıza gösterdiği duyarlılık ve hassasiyetten dolayı kendisine şükranlarımı sunuyorum " ifadelerini kullandı.

KARABUĞDAYDAN ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN GLUTENSİZ EKMEK ÜRETİLİYOR

Karabuğday verimliliği buğdaya göre daha düşüktür. %11 protein ve %2 yağ içerir. Bununla birlikte, kurak ve engebeli arazilerde ve serin iklimlerde yetişebilme özeliği vardır. Hızlı ürer ayrıca zararlı otların gelişmesini engeller. Karabuğday gluten içermez, çölyak hastaları ve gluten alerjisi olanlar için uygundur.

ÇÖLYAK HASTALARI ÖMÜR BOYU GLUTENDEN UZAK DURMAK ZORUNDA

Çölyak hastalığı, bağırsaklardaki besin emilimini sağlayan villus denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir sindirim sistemi hastalığı. Çölyak hastası olan kişiler buğdayda, arpada, çavdarda ve yulafta bulunan ve gluten olarak adlandırılan bir proteine tahammül edememektedir. Ölümcül olabilen ve tedavisi olmayan hastalık için yapılabilecek tek şey ömür boyu glutenden uzak durmak.

 

 

28.1.2016 - 19754



İlgili Diğer Yazılar
Kafası Su Toplayan Çocuk Sağlığına Kavuşuyor
Kafası Su Toplayan Çocuk Sağlığına Kavuşuyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]