Çocukların Diş Sağlığının Korunmasında Aileler Sorumludur!
Çocuklarda genellikle ilk daimi diş 6 yaşında süren birinci büyük azı dişidir. Çocukların ağzında ömür boyu kullanacakları ilk daimi dişleri 6 yaşından itibaren ağızdadır. Ancak ne yazık ki çocuklarda 6 yaş, henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamadıkları bir yaştır.
Çocukların bu dönemde ağız ve diş sağlığını korumalarında ailelere önemli görevler düşüyor. Çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması, çürük oluşturucu besinlerden uzak tutulması gerekir. Bunun yanında diş hekimi tarafından koruyucu tedaviler uygulanarak çocukların daimi dişlerinin çürümesi önlenebilir.
Çocuk, düzenli olarak altı ayda bir çocuk diş hekimine getirilirse, Topikal Fluor uygulaması ve Fissür Sealant uygulaması yapılabilir. Topikal fluor uygulaması; çocuğun daimi dişlerini güçlendirir, daimi dişlerin çürüğe karşı daha dirençli olmasını sağlar. Fissür Sealantlar ise; büyük ve küçük azı dişlerin üzerinde bulunan girinti ve çıkıntıların örtülmesiyle şeker, çikolata vs. gibi çürük oluşturucu maddelerin dişin yüzeyine tutunmasını ve o girintilerden girerek dişi çürütmesini önler. Ayrıca içersinde bulunan fluorid sayesinde dişin diğer bölgelerinin de çürümemesine katkıda bulunur.
Günümüzde diş hekimliğinde ve diğer tıp bilimlerinde koruyucu hekimlik önem kazanmıştır. Diş hekimliğinde de koruyucu hekimlik denilince akla dişlerin çürümesini önlemek gelir. Dişleri çürüğe karşı dirençli bir hale getirmek için kullandığımız madde fluoriddir.
Fluorid Desteğiyle Çürükleri Önleyin
Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısını kuvvetlendiren bir elementtir. Fluorid, diş macunlarının içinde bulunduğu gibi bazı besin maddelerinde de bulunur. Fakat çocuklar çoğu zaman dişlerini fırçalamayı ihmal ettikleri için dişlerinin çürüğe karşı direnç kazanabilmeleri için yeterli fluorid almamış olurlar. Bu durumu bertaraf edebilmek Topikal Fluorid uygulamaları yapılmaktadır.
Profesyonel anlamda Topikal Fluorid tatbiki sadece diş hekimleri tarafından uygulanılabilen bir yöntemidir. Topikal Fluorid, özellikle dişleri çürümeye meyilli çocuklarda uygulanır. Bu sayede yeterli miktarda fluorid dişler üzerine depolanır ve dişlerin yapısı güçlendirilerek çürüğe karşı dirençli olur. Topikal Fluorid uygulaması her 6 ayda bir yapılırsa ancak etkili olabilir.
Bunun için çocuklar her 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine götürülmelidir.
Süt Dişleri Geçicidir Demeyin!
Süt dişleri geçici olduğu için ebeveynler tarafından genellikle nasıl olsa bu dişler değişecek denerek pek önemsenmez. Bu tarz bir düşünce süt dişlerinin temizliğinin ihmaline ve çürümesine sebep olur. Unutulmamalıdır ki; süt dişlerindeki çürükler, hem çocuğun dişlerinin ağrımasına sebep olur, hem de daimi dişlerine zarar verir.
Süt dişleri ihmal edilip dolguyla kurtarılamadığı zaman çekilmesi gerekir. Erken süt dişi kaybı, çocukların daimi dişlerinin çapraşık olmasının en önemli etkenlerinden birisidir. Erken süt dişi kaybı sonucunda ağızda bulunan dişler boşluğa doğru kayar ve daimi dişlerin süreceği yer kalmaz; sonuç çapraşıklıktır! Dolayısıyla süt dişlerinin sağlığı çok önemlidir.
Çocuklarda ağız hijyeni çocuğun ilk dişleri sürdüğü andan itibaren başlamalıdır. Henüz bebekken yapılması gereken şey; temiz bir bez parçasıyla bebeğin dişlerinin üzerinin her emzirme veya mama yenmesinden sonra temizlenmesidir. Çocuğun yaşı biraz daha büyünce (2 yaş) diş fırçası kullanılmaya başlanmalıdır.
Medical Park Van Hastanesi
0432 444 44 84
2.7.2010 0 - 1458
|