Çocuklarınızı Cam Fanustan Çıkarın!

Esenler Belediyesi Konferans Salonu'nda, Kelebek Anaokulları Hacı Ahmet Gürses Şubesi velilerine bir konferans veren Psikolojik Danışman Dr. Fatih Kalkınç, velilere yetenekli çocuk yetiştirmenin püf noktalarını anlattı.

Çocuklarınızı Cam Fanustan Çıkarın!

Psikolojik Danışman Dr. Fatih Kalkınç, Kelebek Anaokulları Hacı Ahmet Gürses Şubesi velilerine “Okul Evde Başlar” konulu bir konferans verdi. Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda slayt eşliğinde velileri bilgilendiren Kalkınç, çocukların eğitiminin aslında anne karnında başladığını belirterek, “Hamileliğin dördüncü ayından itibaren bebek işitir. Onunla konuşabilir, kitap okuyabilir, müzik dinletebilirsiniz” dedi.


İnsanoğlunun hayatta, başarısını kıskanmadığı tek varlığın evladı olduğunu belirten Dr. Fatih Kalkınç, “Herkes evladın başarılı olmasını ve onunla gurur duymak ister. Ancak, yanlış eğitimimiz sonucu çocuğumuzun başarılarını kendimiz engelleriz” dedi. Bebeğin doğumundan itibaren belli bir yaşa kadar hangi yaşta, hangi etkinlikleri gerçekleştirebileceğini anlatan Kalkınç, “Çocuklar 1.5 yaşından itibaren kendi başlarına yemek yiyebilirler.


Ancak, anneler maalesef 3-4, 5-6 yaşlarına kadar çocuğun yemeğini yedirir. Anneler çocuklarının üzerine titrer. Sürekli onlara bir şeyler yetirmek ister. Anneye göre çocuk acıkmadığını bilemez. Çocuk (karnım tok) der. Anne, (Yok, yok sen açsındır, bilemezsin) der. Bu sefer çocuk, (Midem annemde mi, bende mi?) tereddüdüne düşer” dedi.


Çocuklara aşırı derecede yemek yedirmek istenmesinin ters tepki verdiğini anlatan Kalkınç, “Belki de bir çoğunuzun çocuğu açlığın ne olduğunu bilmiyor. Öyle bir duygu yaşamamıştır. Onları o histen mahrum etmeyin. Çocuğunuzun önüne bir yemek koydunuz yemedi mi? Daha sonra tekrar aynı yemeği verin. Eğer bu sefer farklı yemek verirseniz çocuk bu sefer (Yemediğim zaman annem bana farklı yemek veriyor) hissine kapılır.


Eğer aynı yemeği önüne getirirseniz, pırasayı da yer, ıspanağı da, patlıcanı da. Yemek yeme alışkanlığı kazanana kadar alternatifli yemekler sunmayınız” şeklinde konuştu.


Anne ve babaların çocuklarını hiçbir zaman salak yerine koymamalarını, daha küçük yaştan itibaren çocukların yaşına uygun görev ve sorumluluklar vermelerini isteyen Fatih Kalkınç, “Eğer çocuklarınızın her türlü ihtiyacını siz karşılarsanız belki fiziksel olarak büyür ama yetenek olarak büyümez.


Bizim çocuk büyütme sistemimiz, sakın dokunma, tutma, temas etme şeklindedir. Halbuki yetenekler dokunmakla, tutmakla, hissetmekle gelişir. Onun için yetiştirme sistemimiz, tut, dokun, temas et şeklinde olmalıdır” dedi.


Annelere, “Çocuk titiz olmayın” tavsiyesinde bulunan Kalkınç, “Çocuklarınızı cam fanustan çıkarın. Cam fanus kırıldığı zaman zarar görürler. Eşinizle, çocuğunuzla empati yapın. Onlar kendi yerinize koyun. Çocuğunuzdaki, eşinizdeki güzellikleri yüzüne söyleyin.


Türk milleti olarak bir yanlışımız var. Çocuklarımız yanımızdayken hep kötülüklerini, yanımızdan uzaklaşınca da iyiliklerini, başarılarını söyleriz. Halbuki yanımızdayken de başarılarını söyleyebilmeliyiz” şeklinde konuştu.

10.1.2011 - 4053



İlgili Diğer Yazılar
Bebekli ailelere uzmanından tatil tavsiyeleri
Bebekli ailelere uzmanından tatil tavsiyeleri
Babalar Da Lohusa Oluyor
Babalar Da Lohusa Oluyor
Gençlik Hormonu "Melatonin"
Gençlik Hormonu "Melatonin"
Türkiye
Türkiye'de En Çok Antidepresan Kullanan İl Eskişehir
Dayanıklı İthal "Siyah Gül"ün Fiyatı El Yakıyor
Dayanıklı İthal "Siyah Gül"ün Fiyatı El Yakıyor
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Sağlık Video Bağırsak Gazı Neden Olur?
Bağırsak Gazı Neden Olur?
Sağlık Video Gastrit Neden Olur?
Gastrit Neden Olur?
Sağlık Video Mide Ülseri Kanama Yapar mı?
Mide Ülseri Kanama Yapar mı?

 

[Hata Bildir]