Kış aylarında hastalıklara karşı en dirençsiz grubun başında çocuklar geliyor. Özellikle okul, kreş gibi toplu ortamlar bulaşıcı hastalıkların yayılması için en uygun ortamı hazırlıyor.
Kış aylarında, çocuklarda en fazla virüsler ve bakteriler yoluyla bulaşan hastalıklar görülüyor. Çünkü virüsler, enfekte damlacıkların havada asılı kalması ve bunların solunum yolu ile alınması sonucu, bir çocuktan diğerine ya da bir erişkinden çocuğa kolayca bulaşabiliyor. Bazen aksırık, hapşırıkla çevreye yayılan, içinde virüs bulunduran bu damlacıklar, çevredeki cisimlere tutunuyorlar. Diğer çocuklar da bu cisimleri alıp ağzına götürdüklerinde virüsü kapabiliyorlar.
Çocukları kış hastalıklardan koruma yollarını anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, kış aylarında daha çok damlacık enfeksiyonu ile çocuktan çocuğa bulaşan hastalıklar görüldüğünü belirtiyor.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, kışın çocukları bekleyen hastalıkları ise şöyle sıralıyor:
Nezle
Grip
Boğaz enfeksiyonu
Zatürre
Bronşiolit ve bronşit
Orta kulak iltihabı
Boğmaca
Kışın bulaşan döküntülü hastalıklar
Kızamıkçık
Kızamık
Su Çiçeği
Altıncı Hastalık
Hangi çocuklar daha çok risk altında?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, hem viral, hem de bakteriyel hastalıklar açısından kalabalık ortamlara giren çocukların daha çok risk altında olduğunu vurguluyor. "Ancak solunum yolu hastalıkları açısından astımı ve alerjisi olan çocuklar, kalabalık ailelerdeki çocuklar, küçük bebekler, okula giden çocukları olan ve bir de küçük bebeği olan ailelerdeki Bebek risk grubundadır " diyen Dr. Ebru Gözer, çünkü o bebeğin okuldan ağabey veya ablasının getireceği enfeksiyonları kapma riski taşıdığını belirtiyor.
Dr. Ebru Gözer, diyabetli çocukların grip hastalığını daha ağır geçirdiklerini ifade ederek, doğuştan bağışıklık sistemi bozuk olan ya da kanser tedavisi gören çocukların da risk altında olduğunu vurguluyor.
Risk grubundaki çocukları bu hastalıklardan nasıl korunmalı?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, risk grubundaki bütün çocukların grip ve diğer solunum yolu hastalıklarına karşı aşılanması gerektiğinin altını çiziyor. Grip aşısı ile bütün gribal enfeksiyonların ve grip sonrasında çocukların karşılaşacakları ortakulak enfeksiyonlarının, hatta zatürre gibi daha ciddi sağlık sorunlarının önlenebileceğini hatırlatan Dr. Ebru Gözer, "Amerikan Pediatri Akademisi, çocuklarda grip aşısını rutin aşı takvimine koydu. Çocuklarda ilk üç yaşına kadar bir ay arayla 2 doz yapılıyor. Daha sonra her yıl bir doz yapılıyor " diyor.
Çocuklara el yıkma alışkanlığı kazandırın
Sağlık için hijyen kurallarına da uyulması gerektiğini vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ebru Gözer, "kreşlerde, okullarda gerekli temizlik önlemlerinin alınması, oyuncakların, yüzeylerin uygun şekilde temizlenmesi ve her şeyden önce çocukların küçükten itibaren hijyen kuralları konusunda eğitilmesi çok önemli. El temizliğine özellikle dikkat edilmeli. Çocuklara ellerini uygun sürede su ve sabun kullanarak yıkamaları gerektiği öğretilmeli " diye konuşuyor.
10.12.2012 - 11742
|