Kış aylarında ve okul döneminde çocuklarda sinüzit oluşumundaki artışın önemli bir sağlık sorunu olduğunu fakat çoğu kez gözden kaçırılarak ihmal edildiğini belirten Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Klinik Şefi Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzit’in ihmal edildiğinde göz absesi, beyin absesi ve hatta menejite kadar gidebileceğine dikkat çekti.
Sinüzit’de dikkat edilmesi gereken bulgular;
- Başlangıçta şeffaf renkli burun akıntısı,
- İlerleyen evrede koyu sarı- yeşil renkli burun akıntısı,
- Burun tıkanıklığı, öksürük ve ateş,
- Bazı sinüzit tiplerinde ise kötü koku da söz konusu olabilir.
Doç Dr. Fatma Tülin Kayhan, sinüzit’de yetişkinlere oranla çocuklarda tanı koymanın, şikâyetlerini bildiremedikleri için zor olabileceğini ve bu noktada ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Kayhan, ‘Örneğin yetişkinlerde baş ve yüz ağrısı ana belirti iken çocuklarda bu belirti siliktir. Çocuklarda sinüzit geç tanınır ve uygun tedavi gecikirse hastalığın başka organlara yayılması ile karşılaşabiliriz’ dedi.
Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan; Çocuklarda akut sinüzit göze yayılabilir. Sinüzit çocuklarda kemikler gelişmemiş veya yetişkinlere göre çok ince olduğu için kolayca göze, cilde, beyine yayılabilir. Bu nedenle küçük çocuklarda hatta bebeklerde sinüzitin göze yayılmasını çok daha sık görüyoruz.
Göz absesi, beyin absesi, menenjit yapabiliyor. Bu durumlar KBB ‘nin öncelikli vakalarıdır. Acil müdahale gerekir. Hasta hemen hastaneye yatırılarak saatlik göz muayenesi altında acil ve etkin tedavi yapılması gerekir.
Göz absesi acilen uygun şekilde tedavi edilmezse körlük, göz hareketlerinde kısıtlılık, şaşılık, beyine yayılması sonucu ölüme kadar gidebilir.
Çocuklarda sinüzitin oluşturduğu geniz akıntısı, akciğere doğru inerek bronşit veya pnömoni gibi alt solunum yolu hastalıklarına neden olabilir. Özellikle alerjik çocuklarda bu kış mevsimi boyunca bir sinüzit atağını bronşit atağının takip etmesi şeklinde görülebilir.
Yine sinüzit tedavi edilmezse genizden orta kulak boşluğuna açılan östaki tübü yoluyla enfeksiyon orta kulağa yayılarak orta kulak iltihabına neden olabilir. Bu işitme kaybı ve diğer sekellere neden olabilir.
18.5.2011 - 7351
|