Geniz Eti (Adenoid) Nedir?
Geniz eti, burun ile boğaz arasına yerleşmiş bademciklere benzer şekilde görev yapan lenfoıd bir dokudur. Görevi, burundan giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalamak ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı maddeler olan antikorları üretmektir.
Büyümüş Veya Iltihaplı Geniz Etinin Belirtileri Nelerdir?
Geniz etinin büyümesi halinde çeşitli belirtiler görülebilir. Çocuğunuzda aşağıdaki belirtilerinden biri veya birkaçı bulunabilir:
- Burun tıkanıklığı ve buna bağlı ağızdan soluma (özellikle geceleri artan)
- Daha küçük çocuklarda belirgin olan beslenme zorluğu,
- Burun tıkalı gibi genizden konuşma
- Hırıltılı solunum ve horlama
- Gece terlemesi,
- Huzursuz uyuma
- Tipik adenoid yüzü
- Uykuda birkaç saniye süreyle nefesini tutma (uyku apnesi)
- İştahsızlık ve gelişme geriliği
Ayrıca diğer sistemlerdeki olumsuz etkileri de mevcuttur;
Östaki disfonksiyonu ve çeşitli derecelerde orta kulak hastalıkları (akut, rekürrent veya kronik süpüratif veya effüzyonlu otit media),
Burun ve paranazal sinüs hastalıkları (akut, rekürrent veya kronik sinüzitler) ve buna bağlı kronik burun akıntısı,
Üst ve alt solunum yolu alerji ataklarını tetikleme ve tedaviye dirençli olmasına neden olma,
Maksillofasiyal gelişim, diş gelişimi ve çiğneme sistemi bozuklukları, dilin damak üzerine yaptığı basıncın kalkması ile sert damağın kubbeleşmesi; üstdişlerin uzaması (tavşan diş) gibi diş bozuklukları,
Tanı Nasıl Konur?
Tanı, çoğu zaman semptomlar ve indirekt muayene bulgularına dayanılarak klinik olarak konulabilir.
Endoskobik muayenede tipik adenoiddokusunun görülmesi ile kesin tanı konur. Bunlar yapılamıyorsa, şart olmamakla birlikte yumuşak doku dozunda çekilen lateral boyun grafisi de tanıda yardımcı olabilir.
Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Geniz eti iltihaplı ise ilk önce antibiyotiklerle tedavi yoluna gidilir. Eğer geniz eti iltihaplı değilse, bir süre beklenebilir çünkü çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir. Zamanla çocuğun geniz eti kendiliğinden küçülebilir.Aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçı varsa geniz eti ameliyatı önerebilir:
- Nefes alma güçlüğü
- Uyku apnesi
- Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı
- Konuşma bozukluğu
- Rekürrent veya kronik süpüratif veya effüzyonlu otit media (orta kulak iltihabı)
- Rekürrent veya kronik sinüzit
Adenoid dokusu bademcik dokusu gibi kapsüllü bir doku olmadığından tümüyle çıkarılması olanaksızdır ve bu nedenle ufak olasılık da olsa tekrarlaması mümkündür. Geniz eti ameliyatı (adenoidektomi) sırasında neler olur?
Geniz eti ameliyatında çocuğunuz, genel anestezi verilerek yaklaşık 20 dakika süreyle uyuyacaktır. Operasyon ağız içinden yapılır ve geniz etini çocuğun ağzının içinden alınır. Geniz eti ameliyatı için deride bir kesi yapılmasına gerek yoktur. Ek bir problem tespit edilmez ise aynı gün içinde taburcu edilir.
4.3.2011 1 - 5802
|