Biberon Çürüğü Nedir?
Bebeklik ve çocukluk çağında süt dişlerinde görülen çürüklerdir.
Biberon Çürüğü Önlenebilir mi?
Ailelerin bilinçlendirilmesiyle doğru beslenme ve ağız bakımı kurallarının uygulanması sağlanırsa önlenebilir.
Biberon Çürüğü Nasıl Anlaşılır?
Biberon çürüğü genellikle çürük görülme olasılığının az olduğu yüzeylerde ortaya çıkar. Örneğin alt ve üst kesici dişlerin dudağa bakan yüzeyleri, alt ve üst azı dişerinin dile ve yanağa bakan yüzeyleri biberon çürüğünün en sık görüldüğü bölgelerdir. En çok üstçenedeki süt kesici dişleri çürür sonra çürük öteki dişlere yayılır. Önce diş yüzeyinde beyaz, tebeşire benzeyen bir alan oluşur bunu kahverengileşme ve çukurlaşma izler.
Biberon Çürüğünün Nedenleri
En önemli neden beslenme hatalarıdır. Özellikle şekerli reçelli, ballı mamalar,meyve suları tüketiminin fazlalığı üstelik bu tip gıdaların uykudan önce verilmesi çürüğe yol açmaktadır.Çünkü gece boyunca tükürük akışı yavaşlar, diş üzerindeki bakteri plağı içinde gerçekleşen asit üretimi artar böylece çürüme kolaylaşır.Annenin ,aile bireylerinin,çocuk bakıcısının ağzında çok sayıda çürük diş bulunmakta, aynı kaşıkla yemek yeme alışkanlığı yüzünden bu kişilerin ağzındaki bütün bakteriler olduğu gibi çocuğa aktarılmaktadır.Diş çürüğünün başlıca etkenlerinden olan Streptococcus Mutans adlı bakterinin özellikle ilk 6 ayda bu yolla bebeğe bulaştığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Başka bir neden ise çocuğun ağzının temizlenmemesidir yani kötü ağız bakımı koşullarıdır. Artık her yaşa uygun diş fırçaları ve ağız yakmayan uygun diş macunları olduğu halde çocukların ağız bakımı ihmal edilmektedir. Oysa gece uykudan önce temiz bir tülbentle ağzın silinmesi bile çürük oranını azaltmaktadır.
Çocuğa içirilen şekerli şuruplar da bir çürük nedenidir. Bu nedenle bu tip ilaçlardan sonra çocuğun ağzı suyla çalkalatılması, temiz bir tülbentle silinmesi, dişlerinin fırçalanması gerekmektedir.
Ailenin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
1. İlk süt dişi ağızda görüldüğü günden itibaren bebeği biberonla uyutmaktan vazgeçilmelidir.
2. Biberon ile şeker içeren sıvılar verilmemelidir.
3 .Bebeğe şekere, bala batırılmış emzik verilmemelidir.
4. Bebeğin ağız bakımı ilk süt dişi ağızda görüldüğü gün başlamalıdır.
5. Anne babalara 6 ayda bir diş hekimi kontrolü gerektiği anlatılmalıdır.
6. Çürüğe neden olan bakterilerin aileden çocuğa nasıl geçtiği ailelere doktor tarafından açıklanmalıdır.
7. Diş çürüğünün basit önlemler ve sürekli diş hekimi kontrolü ile önlenebileceği unutulmamalıdır.
5.2.2011 1 - 4964
|