Uzmanlar uyarıyor. Nedeni bilinmeyen karın ağrısı apandisit ağrısı olabilir.
|
|
|
|
|
|
Çocuklarda nedeni bilinmeyen karın ağrısını önlemek için kullanılan ağrı kesicilerin apandisit teşhisini zorlaştırdığı ve apandisitin fark edilmeden patlamasına neden olabileceği bildirildi.
Giresun Üniversitesi (GRÜ) Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kadir Öymen Hançerlioğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda karın ağrısının çok önemli olduğunu söyledi.
Ailelerin normal bir karın ağrısına genellikle "aman bir şey olmaz, ağrı kesici verelim geçsin " gibi yaklaşımlarının olduğuna dikkati çeken Hançerlioğulları, "Çünkü herkesin evi eczane deposu gibi. En küçük bir baş ağrısında, en küçük bir gribal enfeksiyonda, karın ağrısında herkes kendi yöntemlerince kimseye danışmadan ilaç kullanıyor ve bunların çok ciddi sonuçları olabiliyor " dedi.
Ağrının altındaki neden bilinmeli
Hançerlioğulları, karnı ağrıyan her çocuğa ağrı kesici verildiği müddetçe çok zor durumlarla karşılaştıklarını anlatarak, şöyle konuştu:
"Her karın ağrısı tabi ki cerrahi değildir. Bu karın ağrısını kesmek en kolay yöntem ama bizim amacımız farklı. Karnı ağrıtan, altında yatan ne? Enfeksiyon mu var, bir apandisit mi var, bir patlamış apandisit mi, bunlar araştırılmadan verilen her ağrı kesici bize daha büyük sorunlarla gelebilmekte. "
"Çocuğun karnı ağrıyor, aile buna ağrı kesici veriyor, tamam ağrısı geçiyor ancak bir bakıyorsun apandisiti varmış " diyen Hançerlioğulları, "Karın ağrısı için kullanılan ağrı kesiciler farkında olunmadan apandisit ağrısını baskılıyor, geç teşhisten kaynaklı apandisit bir süre sonra patlıyor ve bu da ciddi sorunlara neden oluyor " ifadelerini kullandı.
Kronik olmayan karın ağrısı muayene ettirilmeli
Hançerlioğulları, çocuklarda kronik olmayan, bir anda gelişen karın ağrısı olduğunda ailelerin çocuklarını doktora götürmelerini önerdi.
Kendileri için en önemli tetkikin elle yapılan muayene olduğunu vurgulayan Hançerlioğulları, "Elle muayene apandisiti ultrasondan da filmlerden de kan tahlilinden de çok daha önce yargılıyor. Yüzde 95 oranında elle muayenemizde apandisit olup olmadığını tespit edebiliyoruz " diye konuştu.
Ailelere, karın ağrısında ister ishalle sonuçlansın ister enfeksiyona ister apandisite bağlı olsun ağrı kesici kullanmamalarını tavsiye eden Hançerlioğulları, "Ağrı kesiciyi doktora danışmadan kullanmayın. Bırakın doktor kontrol etsin " dedi.
15.1.2014 - 13652
|
|