Çocuk Romatoloji Merkezi, bölgedeki çocuklara umut oldu

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulan Çocuk Romatoloji Merkezi, bölgede romatizma hastalığı olan çocuklara umut oldu. SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Romatoloji Merkezi, yaklaşık bir yılından bu yana romatizma hastalığı olan çocuklara şifa dağıtmaya devam ediyor.

Çocuk Romatoloji Merkezi, bölgedeki çocuklara umut oldu

Van ve çevre illerden gelen hasta çocuklar, doğru tanı ve tedaviyle düzenli takibe alınıyor. Takip sonucu çocuklar sakat kalma riskinden kurtulmuş oluyor. Konuya ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Romatoloji Uzmanı Dr. Sezgin Şahin, Çocuk Romatoloji Merkezinin daha önce Van'da olmadığını ve bu yüzden hastaların Ankara ve İstanbul gibi şehirlere gitmek zorunda olduğunu belirtti. Kurulan merkezde çocuklarda nadir görülen romatizma hastalıklarını takip ettiğini ifade eden Dr. Şahin, "Çocuk romatoloji daha önce Van'da yoktu. Bu merkez olmadığı için hastalarımız daha önce Ankara ve İstanbul gibi illere gitmekteydi. Ancak son bir yıldır hastalarımız buraya gelemeye başladılar. Çocuklarda romatizma hastalıklarını takip ediyorum.

Bu hastalıklar da oldukça nadir hastalıklardır. Genel olarak en sık görüleni bin çocukta bir gözüküyor. Bu yüzden ne yazık ki doktor sayısı da ülkemizde çok azdır. Ben burada yaklaşık 8 ile hizmet vermekteyim.

Şu an mevcut Bitlis ve Ağrı illerinden gelen hasta çocuklarımız var " dedi. Hastanenin fiziksel olarak birçok hastaneden iyi olduğuna dikkat çeken Şahin, "Gayet güzel bir hastanemiz var. Fiziksel olarak daha önce görev yaptığım Cerrahpaşa'dan fiziksel olarak şartları daha iyidir. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşamıyoruz. Servisimiz de odalar da gayet iyi, bir ve iki kişilik odalar var. Bu konuda hastalarımızda gayet memnun diye düşünüyorum " diye konuştu. Bin çocukta bir görülen nadir hastalıklar arasında yer alan ailesel Akdeniz ateşi tanılı hastalarının olduğunu dile getiren Şahin, "Günde 30 ile 50 arası çocuk hastaya bakıyorum. Tabi bunlardan bir kısmı romatizma hastalığı çıkıyor. Çünkü eklem ağrısı olan her çocukla ilgileniyoruz. Aynı zamanda bölgemizde oldukça sık görülen ailesel Akdeniz ateşi tanılı hastalarımız var.

Tekrarlayan ateş, karın ağrısı durumunda çocuğunuzu mutlaka bir çocuk romatoloji uzmanı görsün diyorum. Çünkü bu bölgede çok sık görülüyor " şeklinde konuştu. "Çocuklarımız eskiye göre çok daha iyi " Yapılan tedaviler sonucu çocukların eskiye göre daha iyi olduğunu ifade eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağışıklık sisteminin çok çalışmasına bağlı vücudun kendi eklemelerine saldırması ve iltihap oluşturması olarak biliyoruz. Ne yazık ki daha tam nedeni bilinmiyor. Ancak tedavileri var ve çocuklarımız eskiye göre çok daha iyi oluyorlar. Hastalarımız artık sakat kalmıyor. Eklem iğneleri var. Onları yapıyoruz. Onlar sayesinde de hastalarımız artık daha iyi oluyor. " 16 yaşındaki kız çocuğunun tedavisi için Bitlis'in Tatvan ilçesinden Van'a gelen Nahit Akçan isimli vatandaş ise, kızının tedavisi için 5 yıl boyunca sürekli İstanbul'a gidip geldiklerini belirtti.

Bu nedenle İstanbul'da çok zorluk yaşadıklarını anımsatan Akçan, "Burada bize daha iyi bakıyorlar. Çocuğu aynı durumda olanlar buraya gelsin. İstanbul'da evi olmayan kişiler daha büyük sıkıntılar yaşayabiliyor. Kızım 16 gündür burada ve durumu daha iyiye doğru gidiyor " dedi.

31.7.2019 - 40531



İlgili Diğer Yazılar
'Romatoloji hastaları pandemi döneminde ilaçlarını bırakmamalı'
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Sağlık Video Bağırsak Gazı Neden Olur?
Bağırsak Gazı Neden Olur?
Sağlık Video Gastrit Neden Olur?
Gastrit Neden Olur?
Sağlık Video Mide Ülseri Kanama Yapar mı?
Mide Ülseri Kanama Yapar mı?

 

[Hata Bildir]