Çocuk - Kardeş İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların kardeşlerine ve ailelerine olan yaklaşımları.

Çocuk - Kardeş İlişkilerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kız ve erkek kardeşlerin bazen çok iyi anlaşması bazen ise kavga etmesi çok normaldir. Çocukluk ilişkileri, sosyalleşmek ve sorunlarla uğraşmak için çocukların farklı yollar denedikleri test etme alanlarıdır.


İyi Alışkanlıkları Öğretin


Onlar iyi anlaştıklarında övün onları. Fakat iyi anlaşırlarken birden kavga ediyorlarsa, onları övmekten kaçının. Çünkü böyle yaparsanız farkında olmadan onları kavga ederken ödüllendirmiş olursunuz.


Onlara iyi örnek oluşturun. Diğerleriyle iyi anlaşmanız onlara olumlu mesajlar verecektir. Ayrıca sizin sorunlara bakış açınız, sakin davranışlarınız da onlara yararlı olacaktır.


Takım oyunlarını içeren aktiviteler, çocuklarınızın iletişim güçlerini arttırır. Çocuklarınıza öfkelerini hareketleriyle değil sözleriyle ifade etmelerini hatırlatın. Televizyonda şiddet içeren olayları izlemelerini önleyin. Onları içten bir şekilde denetleyin. Eğer problemlerini kendileri çözemezlerse duruma müdahale edersiniz.


Empatilerinin gelişmesine yardımcı olun. Çocuklar diğer insanların ne hissettiklerini anlarlarsa, karşılarındaki insanlarla daha iyi anlaşırlar.


Onlara eşit davranın. Sadece birisini, her zaman problemin kaynağı olarak düşünmeyin. Onların sürekli bir şeylerle meşgul olmalarını sağlayın.


İlk Doğan mı? Ortanca mı? Yoksa Son Doğan mı?


Tüm çocuklar aslında biriciktir, her ne kadar doğum sıraları farklı olsa da. En büyük çocukların evde ayrı bir yeri vardır, onlar lider olabilirler ve diğerlerinden daha ciddi ve kendine güvenen çocuklardır. En küçük çocuk daha yaratıcı ve daha büyüleyici aynı zamanda asi olabilir.


Ortanca çocuğun ise ailede daha belirsiz bir yeri vardır. Kendilerini dışlanmış hissedebilirler ve dikkat çekmeye çalışırlar. Genellikle yaşamı adaletsiz bulurlar. Ortanca çocuk olmanın bazı avantajları vardır. Çok yakın arkadaşlıklar kurarlar ve gençlik yıllarında arkadaşlarına daha çok güvenirler. Yeni insanlarla tanışmaya çalışırlar; duyarlıdırlar ve anlayışlıdırlar.


Yaş Farklılığıyla Başa Çıkmak


Farklı yaşlardaki çocukların ilgisini çekecek güvenli aktiviteler bulmak zor olabilir. Onların ilgilerini çekebilecek farklı karmaşıklıkta yeni oyunlar bulmayı deneyin. Örneğin; her yaşta çocuklar, parkta ya da oyun bahçelerinde hoşlanabilecekleri şeyler bulabilirler.


Evde, el becerileriyle ilgili oyunlar ve Lego oyuncakları birçok farklı seviyede ve beceride oyunlar geliştirmeyi sağlar. En büyük çocuğa oyunu öğretme ve yardımcı olma rolünü verin. Çünkü bu şekilde büyük kardeş kendini ailede önemli hissetmeye başlar.


Bazen küçük çocuklar, niçin büyük kardeşlerin evde geç uyanmak gibi bazı ayrıcalıkları olduğunu anlamazlar. Onlara büyüdükçe bu ayrıcalıkların tanınacağını anlatın. Büyük çocukların bazı ayrıcalıklarının olması normaldir. Örneğin onlar daha az uykuya gereksinim duyarlar. Eğer küçük çocuklarınızdan böyle şikâyetler alırsanız, onların da bazı sorumlulukları taşımaları gerekmediği gerçeğini hatırlatın.


Aileye Yeni Bir Üye Katıldığında


Siz yeni doğan çocuğunuzun sevgisiyle mutluluktan uçarken, diğer çocuklarınız bu yeni misafirin gelişinden biraz tereddüt edebilir. Eğer çocuklarınız yeni doğan kardeşlerinin bakımında önemli bir rol üstlenirlerse, o zaman bebekten hoşlanacaklardır.


Bebeğiniz doğmadan önce, diğer çocuklarınızla ona bir isim seçebilirsiniz ya da odasını birlikte düzenleyebilir ona hediyeler alabilirsiniz.


Eğer diğer çocuklarınızla gün içinde belli bir süre birlikte zaman geçirirseniz, onlar sizin onları hala erksisi gibi çok sevdiğinizi düşüneceklerdir.


Bebeğiniz doğduğunda diğer çocuklarınızın biraz daha geri adım atacaklarını düşünürsünüz. Tek başlarına yapabilecekleri bir şey için sizden yardım isteyebilirler ya da her şeye ağlayabilirler. Bunu normal karşılayın. Aileniz düzene girdikçe bu tepkiler azalacaktır.


İpuçları;



  • Her gün kısa bir süre de olsa her çocuğunuzla ayrı ayrı ilgilenin.

  • Çocuklarınız iyi anlaştığında onları överek yüceltin.

  • Onları umduğunuzdan daha çok denetleyin.

  • Onlara iyi örnek olun, insanlarla ilişkilerinizde sorunlarınızı konuşarak çözmeye çalışın.

  • Çocuklarınız sorunları çözemediğinde müdahale edin.

  • Sakin olun, sizin sakinleştirici ses tonunuz ve duruşunuz, onların sizi dinlemesine ve düzgün davranmasına yardımcı olacaktır.

14.4.2008 - 716



İlgili Diğer Yazılar
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Ruh sağlığı iyi bir çocuk için ruh sağlığı iyi bir anne önemli!
Sosyal beceri eğitimleri başarısız olabilir
Sosyal beceri eğitimleri başarısız olabilir
"Öfke nöbetleri bir çocuğun hayal kırıklığını ifade etme yoludur"
"Öfke nöbetleri bir çocuğun hayal kırıklığını ifade etme yoludur"
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]