Bağışıklık sisteminin bir parçası lenf bezlerinin çocuklarda büyümeleri normal, fakat bir iki hafta içinde normal boyutlarına dönmezse mutlaka doktora başvurulması gerekiyor.
|
|
|
|
|
|
Memorial Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Demir, bağışıklık sisteminin bir parçası lenf bezlerinin çocuklarda büyümelerinin normal olduğunu, fakat bir iki hafta içinde normal boyutlarına dönmediği takdirde mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirtti.
Doç. Dr. Demir, yaptığı açıklamada, lenf bezlerinin, vücudun savunma mekanizmalarında önemli işleve sahip olduğunu, doğru tedavinin yolunun, ayrıntılı bir hasta öyküsünün alınması ve dikkatli bir fizik muayeneden geçmek olduğunu bildirdi. Lenf bezlerinin boyutu ve kıvamının lenfomanın habercisi olabileceğini belirten Demir, "Lenfadenopati değerlendirmesinde enfeksiyon bulgusu, ateş, kilo kaybı, gece terlemesi, kansızlık, döküntü gibi belirtiler görülebilir " diye konuştu.
ERKEN TEŞHİS VE TEDAVİ ÖNEMLİ
Doç. Dr. Demir, fizik muayene lenf bezinin ele gelir şekilde büyümüş olduğunun belirlenmesi halinde, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: "Lenf bezleri bir santimetreden büyük ise hastalık göstergesi olduğu için araştırılması gerekmektedir. Bir lenf bezinin büyüklüğü hızla artarsa ağrıya neden olmaktadır. Ağrı genellikle bir kızarıklık ve iltihap sonucu oluşmasına rağmen, nadiren kanserli bir lenf bezinin ölü doku merkezinin içinde kanamasından da kaynaklanabilir. Sert bezeler tipik olarak metastatik kanser bulgusu olabilir. Lastik kıvamındaki bezeler 'lenfoma' yani lenf kanserini düşündürür. Daha yumuşak bezeler ise enfeksiyon veya çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu reaksiyon durumlarını gösterir. " Erken teşhis ve tedavinin çok önemli olduğunu aktaran Demir, "Ayrıntılı öykü ve fizik muayene eşliğinde her vaka ayrı değerlendirilmeli, muayene ve tetkiklerden sonra tanı kesinleştirilmeli, sonra nedene yönelik tedavi uygulamalı " değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
18.8.2014 - 15179
|
|