Başlangıçta kurulan arkadaşlıklar ortak noktalar arttıkça daha ciddi ve uzun süreli dostluklara dönüşecektir.
Çocuğunuz sadece bir arkadaş ile mutlu olabilir ya da geniş bir arkadaş çevresinde popüler olabilir. Ayrıca tek başına olmaktan da çok mutlu olabilir. Çünkü bazen yaşıtlarından ya da büyüklerinden çok daha farklı ilgilere sahip olabilirler. Eğer bu durumdan memnunsa, sorun yok. Arkadaşları tarafından reddedilmek onu üzüyorsa işte o zaman endişelenmelisiniz.
Arkadaşlıklar duygusal anlamda çocuklar için mükemmel bir güç kaynağı olabilirler ve çocukların kendine güvenlerini geliştirmelerine yardımcı olur. Eğer çocuğunuz arkadaşlık kurmakta sorun yaşarsa ne yaparsınız? Bu büyük bir telaşa sebep olur. Çocuğunuz arkadaşsızlıktan üzüntü duyarsa endişelenmekte haklısınız. Çünkü onlar sadece yalnızlığa mahkûm değiller. Aynı zamanda kendilerine güvenlerinde de sorun yaşayabilirler. Dahası akademik başarısızlıklar depresyon ya da beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir.
Çocuğunuz arkadaşlık kuramayacak kadar utangaç olabilir. Ya da zorba, agresif çocuklar, çocuğunuzun arkadaş edinmesini engelleyebilir. Bununla birlikte bazı çocuklar bu kategorilere girmezler. Onlar yalnızlığı tercih ederler.
Çocukların çoğunluğu arkadaşlıklara çok önem verirken, bazı çocuklar yalnız da mutlu olabiliyorlar. Ve birçoğu üretken yetişkinlere dönüşebiliyorlar.
Çocuğunuzla İlgili İpuçları
Çocuklarınızı cesaretlendirin. Onlarla arkadaşlıklar üzerine konuşun, çocukluk arkadaşlarınızla anılarınızı paylaşın onlarla ve bu konuyla ilgili fikirlerini sorun.
Sosyal beceri ve davranışları öğretin. Sözlü ya da bedensel ifadeleri anlamalarını sağlayın. Örneğin birinin gülümseyişini ya da yüz ifadesinin anlamlarını açıklayın. Belki de çocuğunuz bu ifadeleri yanlış anlıyordur ve bu yüzden arkadaş edinemiyor olabilir. Çocuğunuz şakalara aşırı tepki gösterebilir ya da oyun oynamak için "hayır " yanıtı aldığı halde ısrarcı ve baskıcı davranabilir. Çocuğunuza göz teması kurmayı ve gülümsemeyi öğretin. Çocuğunuz aynı zamanda "merhaba ben Ali, oyun oynamak ister misin? " gibi cümlelerle alıştırma yapabilir.
Çocuğunuza temel sosyal kuralları öğretin. İletişim kurmayı ve anlaşmazlıkları çözmeyi öğretin. Ona insanları dinlemeyi, fikirlerini düzgün bir biçimde belirtmeyi öğretin. Çocuğunuzun arkadaşlarını evinize davet edin. Onun tercihlerini olumsuz bir biçimde yargılamayın ya da sizin seçtiğiniz arkadaşlarla oynaması için çocuklarınızı zorlamayın.
Okuldaki diğer velilerle konuşun. Bu, çocukların birbirlerini daha iyi tanımalarını sağlar.
Çocuğunuzun okul dışında arkadaş edinebileceği yüzme, tiyatro gibi aktiviteler bulun.
Sevginizi gösterin. Bu, çocuğunuz arkadaşlarıyla zaman zaman problemler yaşasa da onun kendine güveninin oluşması için bu çok değerlidir.
Arkadaşlarının yanında çocuğunuzla asla övünmeyin, gösteriş yapmayın. Arkadaşlarıyla ve sosyal çevresiyle olan ilişkilerinde yaşanan olaylara karışmamaya özen gösterin.
Çocuğunuzun kötü arkadaşlıklar kurmasından endişelenebilirsiniz. Fakat böyle arkadaşlıkları engellemeye çalışmak çoğunlukla çocuğunuzun o arkadaşlıklara daha da bağlanmasına sebep olur. Bu arkadaşlıklara izin vermek ve olayları dışarıdan takip etmek daha akıllıca olur. Onlara evin kurallarına uymaları konusunda uyarılarda bulunabilirsiniz.
Ebeveynlere Önemli Tavsiye!
Çocuklarınızın güvenmediğiniz arkadaşlarıyla birlikte tek başlarına bir yerlere gitmelerine izin vermeyin.
Arkadaş gruplarına dikkat edin, özellikle erkek grupları çocukları kötü davranışlara daha kolay yöneltir.
Her zaman çocuğunuzun nerede olduğundan emin olun. Bir yere gitmeden önce size mutlaka haber vermeleri konusunda kurallar belirleyin.
14.4.2008 - 556
|