Bayındır Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Ünal Eren, kadın genital sisteminin, cinsel ilişkiyle içeri giren bakterilerle sürekli “savaş” halinde olduğunu belirterek, “Bunun yanında genital organların kalın bağırsakla yakın komşulukta olması buradaki bakterilere de vajinadan direkt bir giriş kapısı oluşturur” dedi.
Haberin devamı
Op.Dr. Eren, kadınların genital organlarındaki siğilleri tesadüfen fark ettiklerini, ilk şikayetlerin deride kabarık lezyon şeklinde oluştuğunu söyledi. “Bazen bu tesadüfi buluşmaya kaşıntı, batma ya da iç çamaşırının teması ile kanama da eşlik eder” diyen Eren, hastalığının tanısının kadın doğum uzmanları ya da dermatoloji uzmanlarının dış genital bölge muayenesi ile konulduğunu kaydetti. Hastalığın kesin tanısı için biyopsi gerektiğine dikkat çeken Eren, şüphede kalınmadığı sürece biyopsinin nadir uygulandığını ifade etti.
Kadın hastalıkları arasında yer alan genital siğillerin kesin tedavisi olmadığını açıklayan Eren, dondurma ya da yakma, dağlama yöntemlerin sık kullanıldığını, asıl tedavinin ise yok etme ( destrüksiyon) olduğunu aktardı.
Eren, “Virüs bir kez vücuda girdikten sonra yok olmaz. Hastanın bağışıklık sisteminin zayıfladığı bir anda ya da yeni bulaşma yollarında ortaya çıkar. Dışarıdan uygulanan krem gibi tedaviler uzun süreli ve az etkilidir. Hastaların cinsel partnerleri ile birlikte tedavisi şarttır” dedi.
Genital siğillerde hastalığın HPV adı verilen ve cinsel yolla bulaşan bir virüsle yayıldığına dikkat çeken Eren, bu virüsle karşılaşmadan önce kadınların HPV aşısı (rahim ağzı kanser aşısının) yaptırmasının yüzde 100 koruyucu etken olduğunu söyledi.
İşte kadınların hayatını zehir eden genital enfeksiyonlardan korunmanın 10 altın kuralı;
1.Doktorunuz aksini önermedikçe vajinanın içini yıkamaya yönelik üretilen hijyen ürünlerini kullanmamalısınız.
2. Tuvalet sonrası temizlikte temizliğin önden arkaya (vajinadan anüse doğru yapılması) çok önemlidir.
3. Genital bölgenin kuru kalması önemlidir. Mantar ve diğer bakterilerin nemli ve sıcak ortamlarda daha kolay üremesi nedeniyle genital bölgenin kuru kalması önemlidir. İç çamaşırınızı günlük değiştirmek, naylon yerine pamuklu iç çamaşırları tercih etmek, dar pantolon, çorap ve iç çamaşırı kullanmamakla bunu sağlayabilirsiniz.
4. İlişki sonrasında ve diğer tüm zamanlarda idrar yapma ihtiyacı ortaya çıktığında ertelenmemelidir.
5. Tam hazır olunmadan (yeterli kayganlık oluşmadan) ilişkiye başlanmamalıdır. Bu önlem mekanik tahrişe meydan vermemek açısından çok önemlidir. Gerekirse doktor önerisine göre kayganlaştırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz.
6. Adet kanaması döneminde olan kadına iş yaşamında, sosyal aktivitelerinde hareket serbestliği sağlaması, denize girebilme imkanı vermesi için üretilen vajinal tamponların kullanımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tamponun sık aralıklarla yenisiyle değiştirilmesinin ihmal edilmemesidir.
Vajinal tamponu yerleştirdiğiniz andan itibaren kanla temas sonrasında bakteriler hızla çoğalmaya başlar.
7. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından risk altında olan biriyle cinsel ilişkiye girdiğinizde partnerinizin prezervatif kullanmasını istemek sizin en doğal hakkınızdır. Unutmayın. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar erkekten kadına daha kolay bulaşırlar.
8. Ağda ve jilet, genital kılların giderilmesinde oldukça etkilidir. Ancak bu iki yöntem kıl köklerinin enfeksiyonunu kolaylaştırır ve genital bölgenin daha kolay tahriş olmasına neden olur. Genital bölge için geliştirilmiş aletlerden faydalanmak veya makas kullanmak özellikle genital bölgeleri enfeksiyona ve tahrişe duyarlı kadınlarda daha iyi bir seçenek olabilir.
9. Klozet kapağının üzerine serilen tek kullanımlık kağıtlar ülkemizde de giderek yaygınlaşmakta ve hatta büyük marketlerde bu kağıtlar herkesin cebinde taşıması için uygun bir şekilde paketlenmiş olarak satılmaktadır. Bu kağıtları mutlaka kullanmalısınız.
10. Düzenli olarak jinekolojik muayeneden geçmelisiniz.
Bayındır Sağlık Grubu
24.10.2010 - 2700
|