Yapılan araştırmalara göre boşanan çiftlerin yüzde 85’inin eşlerden birinin horlaması nedeniyle bu kararı aldığını söyleyen Ömer Faik Sağun, 5 erkekten birinde horlama görülürken, bu oranın kadınlarda 10’da 1’e düştüğünü dile getirdi.
Eşlerinin fark etmesiyle erkeğin horladığını öğrendiğini belirten Sağun, gelir seviyesi düştükçe erkeklerin bu durumu kabullenemediğini ve doktora başvurmadığını bildirdi. ‘Erkek adam horlar’ algısının çok yaygın olduğunu anlatan Sağun, horlama sorununu önemsememenin tehlikeli sonuçları olabileceğini kaydetti.
Yeni evlenen çiftlerin daha sık geldiğini vurgulayan Sağun, “Erkek evliliğin sorumluluklarıyla zora giriyor, ya da daha önce yanında biri uyumadığı için evlenince eşinin fark etmesiyle sorunu tespit ediyor.
Ancak durumu kabullenmiyor. Ama kadın horluyorsa hemen geliyor. Çünkü kadın utanıyor ve sorunu hemen çözmek istiyor. Erkek ise sağlığı ciddi şekilde bozulmadan gelmiyor. Kadınlarda bu rahatsızlık menopozla birlikte artıyor” dedi.
Horlama sorunu olan kişilerin sağlıklı bir uyku uyuyamadıkları için konsantre olamadıklarını, iş hayatında başarılı olamadıklarını, trafik kazalarına sebep olduklarını ifade eden Sağun,”Bu kişiler eşiyle sorun yaşar, çünkü eşini sonuna kadar dinleyemez.
Horlama kalp, tansiyon rahatsızlıklarına sebep olur. Çünkü kalp devamlı yorgun olur. Uyku problemlerine sebep olur. Kilo, uyku apnesi yapar, uyku apnesi de kilo yapar. Uyku apnesi olan kişiler kilo veremiyor. Kilo alan kişi de rahat nefes alamadığı için uyku apnesi oluyor.
Bu insanlar, ne yaparlarsa yapsınlar, tedavi olmadan kilo veremezler. Kilo veremeyenler, uyku apnesinden şüphe etmeli. Uyku apnesi, uykuda nefes almanın engellenmesidir. Gece bazen 1 dakika nefes alınamaz.
Beyne oksijen gitmez. Beyin tüm fonksiyonları nefes almak için çalıştırır. İşte bu nefessiz kalma anlarından birinde, ölüm gerçekleşebiliyor. Geceleyin ölen insanların çoğu uyku apnesi nedeniyle ölür. Uyku apnesi olan herkes ölecek demiyorum tabii” diye konuştu.
28.2.2011 - 5759
|