Boyun tutulmasının en belirgin belirtisi boyun hareketlerinde aşırı zorlanma hissi, karıncalanma ve ağrıdır. Boyun tutulmasının ağrıları 3 farklı şekilde gözlemlenmelidir.
Tek bir noktada oluşan bu ağrı boynun alt kısmında gerçekleşirken, gerçekleştiği bölgede ani bir acı hissi gerçekleşmektedir.
Bu ağrı şeklinde boynun bir bölgesinde gözlemlenen sabit ve sızlama ya da harekete bağlı gerçekleşen ağrı şeklidir.
Yayılan Ağrı Yayılan ağrı ise isminde yer aldığı gibi sinir boyunca omuzlar, kollar, sırt gibi bölgelere yayılan ağrılardır. Bu ağrılar sızlama ve yanma gibi hissedilebileceği gibi uyuşma ve karıncalanma şeklinde de olabilir.
Ağrıyla birlikte boyun tutulmasında en çok gözlemlenen belirtiler;
Baş ağrısı
Duruş bozukluğu
Boyun ve çenede uyuşma
Kol ve omuz hareketlerinde zorlanma
Bel ağrısı
BOYUN TUTULMASI NEDEN OLUR? Boyun tutulması genellikle gece uykusu sırasındaki yanlış uyku pozisyonundan kaynaklanmaktadır. Bunun ile birlikte uyku sırasında rüzgara ya da soğuğa maruz kalmak da boyun tutulmasına sebep olmaktadır. Bunlar ile birlikte ters hareket, ani yapılan hareketler, uzun süre aynı pozisyonda kalmak, kafaya ani darbe, düşme, ağır yük kaldırmak, uzun süre yük taşımak ve stres gibi nedenlerden dolayı da boyun tutulması yaşamanız mümkün.
BOYUN TUTULMASI NASIL GEÇER? BOYUN TUTULMASINA NE İYİ GELİR? Boyun tutulması problemi genellikle kendiliğinden 1 hafta içerisinde geçmektedir. 2 Haftadan uzun sürmesi ya da ağrıların şiddetlenmesi durumunda mutlaka uzman tavsiyesi almanız gerekmektedir. Bununla birlikte boyun tutulması yaşıyorsanız yastık kalitesi ve uyku pozisyonuna dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca yük kaldırma ve spordan bir süre uzak durmanız ve uzun süre aynı pozisyonda duruyorsanız bunu 20 dakikalık molalar ile bölmeniz gerekmektedir. Egzersiz ve esnetme hareketleri de gergin olan kasların gevşemesine yardımcı olacaktır. Yatarken üzerinize gelebilecek rüzgar ve esintiden kendinizi korumanız gerekmektedir. Stres yaratan etkenlerden uzak durmanız da boyun tutulmasına karşı etkili olacaktır. Bütün bunların yanı sıra evde uygulayacağınız basit yöntemler ile de boyun tutulmasının etkilerini azaltabilirsiniz.
Sıcak Kompres Boynun tutulan ya da ağrıyan bölgesine uygulanacak sıcak kompres kasları gevşeteceği için faydalı olacaktır. Bu bölgeye yeni ütülenmiş havlu ya da saç kurutma makinasının sıcak tarafını uygulamanız fayda sağlayacaktır.
Kas Gevşetici Hap ya da iğne olarak uygulanan kas gevşeticiler de boyun tutulmasının en etkili yöntemlerindendir. Ancak kas gevşetici kullanmadan önce kesinlikle uzman tavsiyesi almanızı öneririz.
Masaj Boyunda sertlik yaşanan bölgenin yavaş bir şekilde ovulması kasların gevşemesine yardımcı olacak ve ağrıları azaltacaktır. Masaj yapılırken yumuşatıcı yağlar kullanılabilir.
Lavanta Yağı Ferahlatıcı özelliğiyle masajlarda sıkça kullanılan lavanta yağı, masaj ile birlikte boyuna uygulanması halinde kasları gevşetecek ve boyun tutulmasına karşı fayda sağlayacaktır.
Nane Yağı İçerdiği doğal mentol ile birlikte lavanta gibi sıkça masajlarda kullanılan yağlardan olan nane yağı da, masaj ile birlikte boyuna uygulanması sonrasında boyun tutulmasına karşı oldukça etkili olacaktır.
Elma Sirkesi Birçok faydasıyla şaşırtan elma sirkesi de boyun tutulması ve ağrısına karşı da size fayda sağlayacaktır. Bir havluyu ya da bezi elma sirkesiyle ıslatıp 45 dakika kadar ağrı olan bölgeye uygulamanız halinde boyun ağrısının geçtiğini göreceksiniz.
Bütün bunların dışında her metabolizmanın farklı olduğunu ve kesin tanı ve tedavi için uzman tavsiyesi almanızı öneririz..
11.5.2021 - 53433