Acıbadem Bursa Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, yaşanan beyin krizi vakalarının yüzde 70’inin hipertansiyon kaynaklı olduğunu belirtti.
Dr. Nebahat Bilici: " 65 yaşın üzerinde olma, kalp, şeker hastalığı, damar sertliği, ailede yaşanmış beyin krizi öyküsü, horlama, aşırı sigara, alkol ve uyuşturucu kullanma, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam, menopoz ve şişmanlık da beyin krizinde diğer risklerdendir " dedi.
Beyin krizinin aniden oluşabildiği gibi bazen de birkaç saat veya birkaç gün içinde yavaş yavaş gelişebildiğini belirten Dr. Bilici, beyin krizinin başlangıcını ve uyarıcı belirtilerini şöyle sıraladı;
- Geçici veya kalıcı olarak vücudun bir yarısında meydana gelen uyuşma, karıncalanma, kuvvet azalması veya kuvvet kaybı
- Bir veya iki gözde oluşan bulanık görme veya görme kaybı
- Konuşma ve anlamada duraklamalar
- Bilinçte veya denge halinde ani bozulma
- Şiddetli sersemlik ve düşme halleri.
Dr. Bilici ilk 3 saatin önemine değinerek, ilk 3 saat içinde müdahale edilebilen ve beyin dokusuna tekrar kan gitmesi sağlanabilen hastalarda, felcin tamamen ya da çok az hasarla düzelebildiğini vurguladı.
Dr. Bilici beyin krizi tedavisinin aşamaları ile ilgili de şunları söyledi: " Beyin damarlarının tıkanması çoğu kez bir pıhtı yüzünden oluşur. Yapılan MR incelemesinde beynin hangi bölgesinin zarar gördüğü ve çevresindeki dolaşım bozukluğu değerlendirilir.
Hastanın tıkalı damarının açılmasından yarar göreceğine karar verilirse, hastaya anjiyo yapılarak tıkanmış damarı saptanır. Pıhtıya kadar anjiyo ile ulaşılır veya anjiyo yapılmadan damar içine pıhtıyı eritecek ilaç verilerek, damarın yeniden açılması sağlanabilir. Bunun için ameliyata gerek yoktur "
Beyin krizi tedavisinde geç kalınmamasının gerektiğini kaydeden Dr. Bilici, tedavi de zamanın çok önemli olduğunu ifade etti.
Dr. Bilici, beyin krizi riskini azaltmak için öncelikle stres ve telaştan uzak durulması gerektiğini belirterek diğer önerilerini de şöyle sıraladı:
- Düzenli yürüyüş ve egzersiz yapılmalı
- Bol sebze ve meyve tüketilmeli
- Bitkisel yağla hazırlanmış az tuzlu yemekler tercih edilmeli.
18.1.2011 - 4268
|