Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri tarafından eczanelere takviye edici gıdalar, bebek mamaları, devam sütleri dahil olmak üzere çeşitli ürünler satmaları dolayısıyla zorunlu tutulan "İşletme Kayıt Belgesi "nin hukuki bir dayanağının bulunmadığını bildirdi.
Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada üyelerinden bu konuda şikayetler aldıklarını söyledi. Özellikle şikayetlerin taşra ilçelerinden geldiğine dikkati çeken Saydan, şöyle konuştu: "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı taşra teşkilatı tarafından eczanelerimizde takviye edici gıdalar, bebek mamaları, devam sütleri gibi çeşitli ürünler satıldığı gerekçesiyle, 'İşletme Kayıt Belgesi' verilmesi işlemlerine devam edileceği yönünde yazılı tebligatlar geliyor. Tebligatlarda gıda satış yeri özelliği taşıyan eczanelere faaliyetleri ile ilgili işletme kayıtlarını, söz konusu bakanlığa yaptırarak, söz konusu belgeyi almak zorunda oldukları, aksi halde idari para cezası verileceği belirtiliyor. " -İzin belgesi alınması zorunlu değil Bu konuda Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne sendika olarak müracaat ettiklerini anlatan Saydan, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nca 12.04.2014 tarih ve 28970 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelikte söz konusu ürünler için herhangi bir kurum ya da kuruluştan ayrıca kayıt, onay veya izin belgesi alınması gerekmediğini kaydetti. Saydan, aynı yönetmeliğin 42. maddesinde eczaneden satışı yapılacak ürünler arasında, "Enteral beslenme ürünleri dahil, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları ", "İlgili bakanlıktan izin, ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen gıda takviyeleri ", "Anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan çocuk mamaları ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler "in yer aldığını anımsattı.
"Hukuki dayanağı yok "
Ayrıca 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 5. maddesinde de serbest eczanelerin açılma ve çalışma şartları düzenlendiğini ve 2. fıkrasında, "Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz " hükmü getirildiğine değinen Saydan, şu ifadelere yer verdi: "Buradan da anlaşılacağı üzere serbest eczanelerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na kayıt yaptırarak, İşletme Kayıt Belgesi almakla yükümlü tutulmalarının hukuki bir dayanağı kesinlikle yok ve bundan vazgeçmelidir. Zira, eczacılar doğal, anorganik veya sentetik kaynaklardan elde edilen, hastalıkların tedavisinde veya koruyucu olarak kullanılan maddelere, bu maddelerin emilimi, vücuttan atılması ve her türlü etkilerine yönelik aldıkları 5 yıllık detaylı fakülte eğitiminin sonunda, Sağlık Bakanlığı'ndan ruhsat alarak faaliyet göstermektedirler. "
Eczacıların sağlık hizmeti sunucuları olduğunu hatırlatan Saydan, "Bu sebeple, özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları sadece eczanelerde satılabilmektedir. Diğer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onaylı bebek mamaları gibi ürünlerin de hiçbir izin ya da onay alınmadan eczanelerde satılabileceği, kanun ve yönetmeliklerde açıkça belirtilmiştir. Kaldı ki eczaneler hem Sağlık Bakanlığı'nca hem de Eczacı Odalarınca rutin olarak denetlenen sağlık kuruluşları olup, gıda ürünü satan alelade kuruluşlar değildir " diye konuştu.
31.7.2014 - 15054
|