B Vitaminleri büyüme, gelişme ve diğer vücut fonksiyonları için oldukça gereklidir. Aldığımız besinleri enerjiye ve ihtiyacımız olan diğer öğelere çevirmede büyük önem taşıyan enzim aktiviteleri üzerinde büyük rol oynarlar. B vitaminleri sağlıklı beslenmek ve hastalıklardan korunmak için çok gereklidir. Peki siz yeterinde B vitamini alıyor musunuz?
B vitaminleri vücudun enerji üretmesine, cildin, sinirlerin ve sindirim sisteminin sağlığını korumasına yardımcı olur. B kompleks vitaminleri; B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 ve B12 vitaminlerini içerir. Bu vitaminleri diğer isimleriyle de biliyor olabilirsiniz; tiyamin (B1), riboflavin (B2), niyasin (B3), pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), biyotin (B7), folik asit (B9) ve siyanokobalamin veya kobalamin (B12).
B vitamini eksiklikleri; anemi, yorgunluk, iştah kaybı, karın ağrısı, depresyon, baş dönmesi, kol ve bacaklarda uyuşma ve karıncalanma, kas krampları, solunum yolları enfeksiyonları, saç dökülmesi, egzama, çocuklarda gelişim yetersizliği ve doğumsal hastalıklara neden olabilir.
Temel fonksiyonlarının yanı sıra B vitaminleri belirli hastalıkların riskini azalmaya yardımcı olabilir. Örneğin B6 ve B9 vitaminleri felç veya kalp krizinden ölme riskini azaltabilir. B vitaminleri ayrıca Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatabilir. Folik asit (B9), kanser riskini de azalmaya yardımcı olabilir. Ayrıca B vitaminleri bakımından zengin bir beslenme programı, adet öncesi sendromunun etkilerini azaltmada önemli rol oynar.
B Vitamini Rehberi
B1 ve B2, vücudun enerji üretmesine yardımcı olur; kaslar, sinirler ve kalbin normal fonksiyonları için gerekli olan enzimlerle birlikte çalışır.
Vitamin B1 kaynağı besinler: tahıllar, tam tahıllar, patates, deniz ürünleri, ciğer ve kırmızı fasulye.
Vitamin B2 kaynağı besinler: tahıllar, tam tahıllar, zengin ekmek, süt ürünleri, ciğer, yeşil yapraklı sebzeler
B3 vitamini, hücrelerdeki enerji üretiminde rol oynar ve cildin, sinirlerin ve sindirim sisteminin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Vitamin B3 kaynağı besinler: ciğer, balık, tavuk, yağsız kırmızı et, kuruyemişler, tam tahıllar, kuru fasulye
B5 vitamini normal büyüme ve gelişimde rol oynar.
Vitamin B5 kaynağı besinler: Vitamin B5, çok çeşitli besinlerde ve hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda bolca bulunur.
B6 vitamini, hem proteinlerin parçalanmasına hem de kırmızı kan hücreleri (alyuvar), sinir sistemi ve bağışıklık sisteminin sağlığını korumaya yardımcı olur.
Vitamin B6 kaynağı besinler: balık, ciğer, tavuk, patates, buğday tohumu, muz ve kuru fasulye.
B7 vitamini de hem proteinlerin ve karbonhidratların parçalanmasına, hem de hormon fonksiyonu sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Vitamin B7 kaynağı besinler: yer fıstığı, ciğer, yumurta sarısı, muz, mantar, karpuz, greyfurt.
B9 Vitamini, DNA üretimine yardımcı olur ve alyuvar yapımında rol oynar.
Vitamin B9 kaynağı besinler: yeşil yapraklı sebzeler, ciğer, turunçgiller, mantar, kuruyemişler, bezelye, kuru fasulye, beyaz ekmek
B12 vitamini, vücudun gelişimi için gereklidir. Kan hücreleri üretimine ve sinir sistemi fonksiyonlarına destek olur; vücudun folik asit ve karbonhidratları doğru bir şekilde kullanmasına yardımcı olur.
B12 kaynağı besinler: yumurta, kırmızı et, kümes hayvanları eti, kabuklu deniz hayvanları, süt ve süt ürünleri.
24.1.2012 - 10642
|