Dünyada en sık karşılaşılan kronik hastalıklardan biri olan astıma karşı uzmanlar, antioksidan içeriği yüksek olan elma suyu tüketimini öneriyor.
Son yıllarda giderek yaygınlaşan astım hastalığının görülme sıklığında, besinler ve beslenme alışkanlıklarının önemli bir rol oynadığı tespit edildi. Uzmanlar bu hastalığa karşı, oksidatif hasarı ve inflamasyonu azaltması nedeniyle antioksidan ve vitamin yönünden zengin meyve suyu özellikle de elma suyu tüketiminin artırılmasını öneriyor.
Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, astım ile antioksidan ilişkisinin İngiltere’de 5-10 yaş arasındaki 2 bin 640 ilkokul öğrencisi ile yapılan ve dünyanın astım ile ilgili önemli dergilerinden biri olan European Respiratory Journal’da yayınlanan araştırmada da açıklandığını söyledi.
Meyve suyu tüketen ve tüketmeyen öğrenciler arasında yapılan araştırmanın sonuçları hakkında bilgi veren Prof. Dr. İnanç, her gün konsantre elma suyu tüketen çocuklarda nefes darlığı sıklığının azaldığının belirlendiğinin ve elma suyu içmenin, çocukları astım belirtilerinden koruduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
Araştırma sürecinde, her gün en az bir bardak elma suyu tüketen çocuklarda, ayda bir bardaktan az tüketenlere göre nefes darlığı ataklarının daha az görüldüğünün tespit edildiğini belirten İnanç, yapılan diğer çalışmalarda da nefes darlığı ve astım semptomlarına karşı elma suyunun meyvenin kendisinden daha etkili olabileceğinin görüldüğünü kaydetti.
Prof. Dr. İnanç, elma suyunun nefes darlığı ve astım semptomları üzerine tüm bu olumlu etkilerinden dolayı elma suyunun astımlı bireylerde yeterli ve dengeli bir beslenme tablosu içerisinde her gün bir bardak tüketilmesini önerdi.
Meyve suyunun içeriğindeki vitamin, mineraller ve flavanoidlerle bağışıklık sistemini koruyucu özelik gösterdiğine dikkat çeken İnanç, vücudun su dengesini koruyan, C vitamini, karotenoid ve fenolik bileşik içerikleri ile astım dışında bazı kanser türleri ile kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu da vurguladı.
9.2.2011 1 - 5054
|