Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Alerji İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seval Güneşer Kendirli, tüm dünyada 1998'den beri mayıs ayının ilk salı gününün ''Dünya astım günü'' olarak kutlandığını söyledi. Kendirli, bu günde kronik hastalıklar içinde ilk sıralarda yer alan astımın gündeme getirilerek, alınacak önlemler konusunda halkın bilgilendirildiğini belirtti.
Çocukların ve erişkinlerin iş gücüne engel olan, okula ve işe devamsızlığına sebep olan astımın çocukluk çağının ve her yaşın en önemli kronik hastalığı olduğuna işaret eden Kendirli, ''Astım görülme oranı gittikçe artmaktadır. Adana'da okul çağı çocuklarda astımın görülme oranı yüzde 12.6' dır.
Hastalığın yüzde 10 üzerinde olması toplum sağlığını ilgilendiren, önemli bir hastalık olduğunu göstermektedir'' dedi.
Kendirli, astım genellikle kendiliğinden veya tedavi ile düzelen, hava yollarının tıkanması ve yangısı sonucu oluşan, yineleyen bir hastalık olduğunu belirterek, ''Hayat boyu astımın çoğu çocuklukta başlamaktadır. Çocuklarda görülen astımın yüzde 85-90'ı alerjiktir. Genellikle ev tozu akarlarına, küf mantarlarına hayvan tüy ve salgılarına bazen de polenlere alerji olabilir'' diye konuştu.
Nemli ve ılıman hava koşullarının, akarlar ve mantar sporlarına bağlı alerjik hastalıkları tetiklediğini vurgulayan Kendirli, özellikle bu iklime sahip ve hava kirliliği yoğun olan yerlerde yaşayanların risk altında bulunduklarını bildirdi. Kendirli, çocukluk çağında görülen astımın yüzde 70-75'inin hafif astım olduğunu, hastalıkta genelde tekrarlayan öksürük, hışıltı, balgam çıkarma ve nefes darlığı belirtileri bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti;
'Hastaların özellikle gece olan öksürükleri vardır. Bu kuru ve inatçı özelliktedir. Sonraları balgam eklenir. Hışıltı astımlı çocuklarda olan önemli bir bulgudur ve kendiliğinden veya uygulanan tedavi ile düzelir. Ancak unutmamak gerekir ki; her astımda hışıltı olmayabilir ve her hışıltı da astım değildir.
Hastalıkta gece nefes darlığı görülebilir. Egzersizle nefes darlığı, hışıltı olabilir. Astımlı hastanın soluk borusu aşırı duyarlıdır.
Kendirli, astımla birlikte diğer alerjik hastalıkların da görülebildiğini belirterek, ''Erken çocukluk döneminde egzama görülürken, sonraki yıllarda nezle eşlik eder. Alerjik nezleli hastaların yüzde 30-35'inde astım, astımlı hastaların yüzde 80-85inde alerjik nezle vardır. Yani alerjik nezle astım için önemli bir risk faktörüdür. Astımlı hastalar sigara içmemelidir ayrıca bu hastaların evinde ve yanında sigara içilmemelidir'' dedi.
5.5.2011 0 - 6919
|