Antibiyotik İlaçları Doğru Kullanmıyoruz!

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, Antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgiler veriyor.

Antibiyotik İlaçları Doğru Kullanmıyoruz!

Çocuklarda gereksiz antibiyotik kullanılmaması konusunda uyaran Dr. Mahir Gülcan, “Özellikle çocuklarda antibiyotik tedavisinin bu yan etkisini azaltmak adına ek olarak antibiyotiklerle beraber probiyotik içeren ilaçların kullanılması gerekebilir” diyor.

Özellikle çocuklarda antibiyotik kullanımının tetiklediği antibiyotik ishalinin (özellikle clostridium difficile mikrobuna bağlı) hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın antibiyotiklerin yan etkisi şeklinde ortaya çıkabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan, ishalin yanı sıra daha ciddi yan etkiler olan, hem ince bağırsaklarda hem de kalın bağırsaklarda iltihap ve özellikle kalın barsaklarda yaralar ve buna bağlı kanamalarla kendini gösteren kolit rahatsızlığının da görülebileceğini belirtiyor.



Antibiyotik İyi Bakterileri De Öldürüyor


Dr. Gülcan hastalığın oluşum sürecini şöyle özetliyor: “Herhangi bir nedenle kullanılan antibiyotikler hedeflenen mikropların yanı sıra bağırsaklardaki iyi huylu mikropları da öldürüyor ve bağırsak florasının bozulmasına neden oluyor. Bu süreçte barsak floramızı oluşturan bu iyi huylu mikropların yerini kötü huylu mikroplar alarak ishal ve barsak yaralarına sebep oluyor.”

Özellikle çocuklarda görülen bu rahatsızlığın risk grubu içinde hastanede yatan hastaların ve 0–2 yaş aralığındaki süt çocuğu grubunun bulunduğunu hatırlatan Dr. Gülcan, hastalığın belirtilerini “yüksek ateş, karış ağrısı, ishal ve bazen de barsakdan kan gelmesi” şeklinde sıralıyor ve hastalığın tanısının dışkı tahlili ve gerektiğinde kolonoskopi ile koyulabildiğini belirtiyor.



Antibiyotikle Birlikte Probiyotikli İlaçlar Kullanılmalı


Dr. Gülcan rahatsızlığın antibiyotik kullanımı sırasında ya da ilacı bıraktıktan sonra 8 hafta içinde ortaya çıkabildiğini belirterek, hastalığın doza bağlı olmadığını, kimi vakalarda tek doz kullanımının dahi şikayetlerin ortaya çıkması için yeterli olduğunu aktarıyor.


Dr. Gülcan ayrıca, “Eğer hastada önceden antibiyotik ishali hikayesi varsa doktorun herhangi bir nedenden ötürü gereken antibiyotik tedavisinde hastaya ek olarak probiyotikli ilaçlar önermesi gerekiyor” diyerek önemli bir noktaya parmak basıyor.

Antibiyotiğe bağlı ishalin tedavisi sürecinde ise hastalığa neden olan mikropları hedefleyen başka bir antibiyotik kullanımı gerçekleştirildiğini söyleyen Dr. Gülcan, bu süreçte de antibiyotik tedavisinin yanı sıra probiyotik barındıran ilaçlardan faydalanıldığını ekliyor.

Hastalıktan korunma yolları konusunda da bilgiler veren Dr. Gülcan, “Gereksiz antibiyotik kullanımından sakınmalıyız. Mümkün olduğunca az antibiyotik kullanmaya özen göstermeliyiz” diyor.

Yrd. Doç. Dr. Mahir Gülcan


Yeditepe Üniversitesi Hastanesi

3.9.2010 0 - 2099



Antibiyotik İlaçları Doğru Kullanmıyoruz! Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Şerife Armutcu dedi ki;
4.10.2010

İlgili Diğer Yazılar
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya 'Elveda' Deyin
Enerjinizi Artırma Zamanı
Enerjinizi Artırma Zamanı
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

 

[Hata Bildir]