Alerjik nezlenin mevsimsel bir seyir izleyebildiğini ya da belirtilerin yıl boyunca hiç azalmadan devam edebileceğini ifade eden Dr.Anlar, alerjik nezlenin mevsimsel seyir izleyen tipinin daha sık olduğunu; “ilkbahar ve sonbaharda çeşitli polenlerin ortaya çıkması ile belirtilerde artış gözlenir.Yıl boyunca süren alerjik nezleye ise sebep olarak ev tozu gibi sürekli ortamda bulunabilen alerjenler gösterilmektedi dedi.
Alerjik nezlenin tedavisi için temel amacın, alerjiye neden olan uyaranın ortamdan uzaklaştırılması olduğunu dile getiren Anlar, polenlerden korunmak için bahar aylarında pencerelerin kapalı tutulmasını istedi. Anlar, sabah erken saatlerde, kuru ve sıcak havalarda dışarıya çıkılmayarak polenlerden kaçınmak gerektiğini söyledi. Anlar şöyle devam etti; Tatil zamanlarını bahar aylarının dışında planlamak da faydalı bir önlem olabilir.
Evcil hayvanların tüy, salya, dışkı ve idrarları ile temas etmemeye özen göstermek gerekir. Ev ve işyerinde küf oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Akarlar ev tozu üzerinde yaşarlar ve dışkıları ile alerjik nezleye neden olurlar. Akarları ortamdan uzaklaştırmak için düzenli olarak elektrik süpürgesi ile temizlik yapmak ve yatak takımları ile perdeleri sıcak suyla yıkamak yerinde olacaktır”
Antihistaminikler
Sıkça başvurulan ilaçlardır. Histaminin etkisini bloke ederek alerjik nezle belirtilerini önlemeye yönelik bir yaklaşımdır. Fakat histamin salınımı allerjik nezleye yol açan mekanizmalardan sadece bir tanesidir. Antihistaminikler muhtemelen burun akıntısını iyileştirecektir ancak tıkanıklık konusunda fazla bir şey yapamayacaktır. Antihistaminikler yan etki olarak en sık sersemlik hissine yol açarlar.
Dekonjestan
İlaçlar burundaki damarları daraltarak rahatlama sağlamayı hedefler. Çocuklarda allerjik nezlenin tedavisinde bu ilaçlar önerilmez. Bu ilaçlar bazı kişilerde sıkıntı hissi ve uykusuzluğa neden olabilir. Dekonjestan ilaçlar fazla kullanılırsa allerjik nezle belirtilerini daha da kötüleştirebilirler; Örneğin burun tıkanıklığı daha da artabilir.
Buruna Uygulanan Anti Enflamatuar İlaçlar
Bugün allerjik tedavi için etkin tedavi imkanı sunan ilaçlar olarak görülmektedir. Doğrudan buruna uygulanan Allerjik nezle belirtilerinin temelinde yatan ana neden burundaki enflamasyon olduğu için, doğrudan buruna sıkılan kortikosteroid ilaçlar burundaki kaşıntı, akıntı, tıkanıklık ve hapşırmanın gerilemesini sağlar. Ağızdan alınarak bütün vücuda dağılmış olan antihistaminik ve dekonjestan ilaçlardan farklı olarak sersemlik hissine yol açmaz. Tedavide ilacı sadece ihtiyaç duyulan bölgeye yani buruna uygulamak mümkün olur.
20.10.2010 - 2608
|