Son zamanların merak edilen konusu Akdeniz anemisi hastalığı oldu.Akdeniz anemisi nedir? Nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? Tedavisi mümkün müdür?
|
|
|
|
|
|
Akdeniz anemisi yada Tıptkai adı ile Talasemikansızlık hastalığıdır.Genellikle kadınlarda görülme olasılığı fazladır. Peki, Akdeniz anemisi nedir? Nasıl anlaşılır? Belirtileri nelerdir? Akdeniz anemisi ölümcül müdür? Tedavisi var mıdır? Akdeniz anemisi ile ilgili tüm merak edilen soruların cevabı haberimizde...
AKDENİZ ANEMİSİ NEDİR? Eski Yunancada deniz anlamına gelen "Thalas " kelimesi ile anemi anlamına gelen "Emia " kelimesinin birleşiminden oluşan Akdeniz anemisi, dünyanın bir çok ülkesinde görülen, kalıtsal geçiş gösteren, önlenebilir bir kan hastalığıdır. Kemik iliği nakli, Akdeniz anemisi taşıyıcısı çocuklar için en önemli tedavi araçları arasındadır.
AKDENİZ ANEMİSİ NASIL ANLAŞILIR?
Eğer her iki ebeveyn de Akdeniz anemisi taşıyıcısı ise çocukların yüzde 25'i "Talasemi hastası " olarak doğar. Akdeniz anemisi taşıyıcısı birinin bu hastalıkla ilişkisi olmayan biriyle evlenmesi halinde ise çocuklarda hastalık ortaya çıkmaz. Akdeniz anemisi taşıyıcısı olan çocuklarda kansızlık, dalak büyümesi, enfeksiyonlara eğilim, gelişme geriliği, yüz kemiklerinde değişiklikler, karaciğer, kalp, pankreas sorunları ortaya çıkabiliyor. AKDENİZ ANEMİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?Talasemi, çabuk yorulma ve solgunluk gibi belirtileri nedeniyle demir eksikliğine benzer. Eğer kansızlık ile karıştırılır ve teşhis edilemez ise çocukta büyüme geriliği, kansızlık, safra kesesinde taş, sarılık, karaciğer ve dalakta büyüme ve yüz kemiklerinde belirginleşme gibi sorunlara neden olabilir. Alfa talasemi majörün en şiddetli şekli ölü doğuma neden olur (doğmamış bebeğin doğum sırasında veya gebeliğin geç evrelerinde ölümü). Beta talasemi majör (Cooley anemi) ile doğan çocuklar doğumda normaldir. AKDENİZ ANEMİSİNİN TEDAVİSİ VAR MIDIR?Tedavide kan nakillerinin yanı sıra nakledilen kan nedeniyle vücutta biriken fazla demirin idrarla atılımını sağlayan "Desferoksamin " ve "C vitamini " verilir. Aşırı büyümüş dalak ameliyatla alınır. Özellikle erken yaşta (henüz kan nakilleri fazlaca yapılmadan) kemik iliği nakli ilebu hastalar %70-80 tam olarak sağlıklarına kavuşabilmektedir.Türkiye'nin de bir Akdeniz ülkesi olması nedeniyle bu hastalığın taşınma riski vardır. Türkiye nüfusunun yaklaşık % 2,1 i taşıyıcıdır. Bu oran Antalya, Antakya, Mersin gibi bölgelerde % 12 lere kadar çıkabilmektedir. Bunun için her çifte evlenmeden önce mecburi yapılan tahliller içinde Hemoglobin (Hemogram dahilinde) ve Hemoglobin Elektroforezi tahlilleri de yer alır. AKDENİZ ANEMİSİ ÖLÜMCÜL MÜDÜR?Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir.
5.10.2018 - 35576
|
|