Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
- Diş eti kanaması.
- Diş etlerinde şişlik, kızarıklık .
- Diş eti çekilmesi, açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet .
- Diş eti kenarlarında veya dişler arasında diş taşlarına bağlı olarak oluşan renk değişiklikleri.
- Diş ile diş eti arasından akan iltihap.
- Dişlerde sallanmalar, uzamalar ve dişler arasında açılmalar.
- Ağızda kötü koku ve tat hissi.
Hamilelikte Ağız Bakımı Nasıl Sağlanmalıdır?
Acıbadem Kocaeli Hastanesi Protez Uzmanı kadınlarda "progesterone " ve "estrogen " hormonlarındaki değişikliklerin diş eti hastalıkları riskini artırdığını belirterek “Bu hormon değişiklikleri ağız içerisinde hassasiyete, diş etlerinde kızarıklık ve kanamalara neden olabilmektedir.
Hamilelik sırasında oluşan uzun süreli diş eti hastalığı erken doğuma neden olabilmektedir. Hamilelik sırasında diş etlerinde oluşabilen "hamilelik tümörü " hamileliğin son döneminde ya da doğumdan sonra kendi kendine iyileşmektedir.
Birçok hamile kadında bulantı sonucunda oluşan kusma ağız ortamındaki asit oranını artırır. Bu asitler dişlerde erozyonlara yol açabilmektedir. Karbonatlı su ile gargara yapılarak asidin nötralize olması sağlanabilir. Eğer böyle bir uygulama olanaksız ise sadece su ile ağız çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılması sağlanabilir” dedi.
Diş Protezi Nedir? Niçin yapılır?
Diş protezleri, diş eksikliklerinin tedavisi için hazırlanan yapay dişlerdir. Diş protezlerinin yapım amacı diş eksikliği nedeniyle kaybolan fonksiyonun yeniden kazanılması, bozulan konuşmanın düzeltilmesi ve estetik görünümün sağlanmasıdır.
Diş Protezlerinin Çeşitleri Nelerdir?
Protezler sabit (kaplama ve köprüler) ya da hareketli (takılıp çıkarılabilen damaklar) dizaynda hazırlanabilirler. Protezlerin sabit veya hareketli dizaynda hazırlanmasına karar verilirken, ağızda kalan diş sayısı, bu dişlerin ağız içinde bulunduğu yerler ve dişlerin dayanıklılıkları diş hekimi tarafından incelenir.
Protezlerin Bakımı İçin Neler Yapılmalıdır?
Hareketli protez kullanan hastaların protezlerini geceleri çıkarıp fırça ve sabun yardımıyla temizlemeleri ve temiz bir bardak suda korumaları gerekir. Böylece gün içinde ağızda ıslak ortamda bulunan protezlerin kuruması ve kırılganlaşması önlenir.
Protezlerin asla çamaşır suyu içeren sıvılara konulmaması gerekir. Bu yüzeyleri pürüzlendirir, plak ve mantar tutunmasına neden olur.
Ayrıca protezin rengi geri dönmeyecek şekilde ağarır. Yine hareketli protezlerin yüzeylerinin aşınmaması için, protezlerin temizliğinde diş macunu kullanılmaması önemlidir.
10-14 günlük periyotlarla tablet şeklindeki dezenfektanlar içinde önerilen sürelerle protezleri bekletmek ve ardından fırça ile mekanik olarak temizlemek, yüzeydeki renklenmelerin uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Hareketli protezler temizlenmezse protezlerin üzerinde lekeler oluşur. Estetik problemlerin yanı sıra ağız kokusu meydana gelir. Protezlerin yerleştiği dokular tahriş olur ve enfeksiyon oluşur. Kısmi dişsiz hastalarda, ağızda kalan dişler üzerine yerleştirilen metal ya da plastik kroşeler (çengeller) yardımıyla protezlerin tutuculuğu sağlanır.
20.1.2011 - 4384
|