Ağzı kokan bir kişi, kendi ağız kokusunu algılayamadığı için kokunun farkında değildir. Ancak bundan rahatsız olan insanlar rahatsızlıklarını belli etmemenin tedirginliği ile kişiye pek yaklaşmak istemezler. Ağız kokusu olan veya olduğunu sanan kişiler ile yakınları arasında sosyal davranış bozukluklarının olduğunu ve bu nedenle boşanmalar bile görülmüştür.
Ağız kokusunun özellikle oksijensiz ortamlarda yaşamayı seven bakterilerin çıkardığı gazlardan kaynaklandığını belirten Artvinli, ağız kokusunun genellikle ağız kuruluğu, açlık, kötü ağız ve diş bakımı, burun, sinüs ve boğaz problemlerinden kaynaklandığını, sanıldığının aksine çok seyrek olarak da yemek borusu, mide hastalıkları, siroz, şeker, böbrek ve bazı akciğer hastalıklarına bağlı olduğunu, sigara, alkol, soğan ve sarmısak gibi içecek ve yiyeceklerin alınmasından sonra da kana geçen bu kokuların nefes ile 24-48 saat devam edebilir.
Prof. Dr. Mustafa Artvinli, sabahları ağız kokusu olabileceğini ancak, kokunun gün boyunca devam etmesinin normal olmadığını ifade ederek, “Ağzının koktuğundan şüphelenen kişi bunu belirlemek için sorununu hekimi, eşi veya bir yakını ile paylaşmalıdır. Bir kaşık ile dilin kök kısmını hafifçe kazıyarak alınan örneğin kurutulduktan sonra koklanması da işe yarayabilir” dedi.
Artvinli, ağız kokusunun yüzde 95’inin yeterli diş bakımı, ağız ve boğaz temizliği yapılmamasından kaynaklandığına dikkati çekerek, “Toplumda her dört kişiden biri ağız kokusu problemi yaşıyor ve ağız kokusunun yüzde 95’i yeterli diş bakımı, ağız ve dil kökü temizliği yapılmamasından kaynaklanıyor” diye konuştu.
Artvinli, kokunun genellikle ağız, dilin arka kısmı ve boğazda kalan gıda artıklarında mikropların üremesiyle oluştuğunu söyledi. Artvinli, diş çürüklerinin de bu şekilde gelişerek kokunun devamlı olmasına sebep olduğunu belirtti. Yeterli diş ve boğaz temizliği yapıldığında kokunun giderilebildiğini ifade eden Artvinli, ağız kokusunun en büyük nedeninin dilin arka kısmı üzerinde biriken bakterilere bağlı olduğuna işaret ederek, halk arasında dil kökü temizliğinin yeterince bilinmediğini söyledi.
Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerin fırçalanması, yemeklerden sonra ağzın ve boğazın bol su ile gargara yapılarak çalkalanması gerektiğini kaydetti. Artvinli, “Günde en az bir kere dilin ve dil kökünün üstündeki katmanın, tat hücrelerine zarar vermeden yumuşakça fırçalanarak veya kazınarak temizlenmesi de yararlı olur” diye konuştu.
24.10.2010 - 2722
|