Bel ağrısı şikayeti, en sık karşılaşılan ağrı türlerinden biridir. Yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren bu illetin, yüksek topuklu ayakkabı giymekten duruş bozukluğuna, hatta ağır çantalar taşımaya kadar sayısız nedeni var.
Bel ağrısı, şiddet bakımından kişiden kişiye farklılık gösterse de genelde benzer özellikler taşır. Yapılan istatistiksel çalışmalar; lumbago (belde şiddetli ağrı) olarak isimlendirilen bel ağrısının, doktora götüren ağrılar arasında beşinci sırada yer aldığını gösteriyor. Yapılan bu istatistiğe göre yetişkinlerin neredeyse yüzde 90'ı hayatlarında bir kez olsun bel ağrısı ile karşılaşmışlar.
Hatta bu oranın yüzde 50'si bel ağrısını her yıl mutlaka yaşadıklarını belirtmişler. Yaşanan şiddetli bel ağrılarının yüzde 40'ı ise farklı hastalıklara sebep oluyor. Bu yüksek oranlar gösteriyor ki, dünyanın neresinde yaşıyor ve hangi işi yapıyor olursanız olun bel ağrısı, sizi de 'mutlaka' bulacaktır. İnsan bedeninde adeta taşıyıcılık vazifesi gören omurga, kemiklerin belirli bir hizayla dizildiği oldukça karmaşık bir sisteme sahiptir. Sinir, kemik, bağ ve tendonlar kolaylıkla ağrılara sebebiyet verecek şekilde omurgada birbirlerine bağlanırlar.
Omurga sisteminin en doğru şekli alabilmesi için bu bağlantılar kadar bağlantı açıları ve uç nokta bağlantıları da son derece önemlidir. Omurga sistemi duruş pozunu veren dört önemli açılma (agulasyon) yapmakla görevlidir. Kas ve iskelet sistemimizdeki problemler, bu açı dengesini kolaylıkla bozabileceğinden bel ağrılarına sebep olabilir. Günlük yaşamınızda duruşunuzu bozan alışkanlıklarınız bel ağrısına, hatta disk kayması gibi daha ciddi durumlara sebep olabilir. Hafife aldığınız ve küçük gördüğünüz bu alışkanlıklar, zamanla çok ciddi ve büyük sıkıntılar doğurabilirler. Günlük yaşamınızın adeta bir parçası haline gelen bu alışkanlıklara, yüksek topuklu ayakkabı giymek örneğiyle başlayabilirim.
OMURGA HASARINA SEBEP OLUYOR
Siz de yüksek topuk seven ve bundan vazgeçemeyenlerden misiniz? Ayakkabınızın topuk yüksekliği arttıkça ayaklarınıza uyguladığı basıncın şiddeti de artar. Örneğin 7-7.30 cm. yüksekliğindeki bir topuklu ayakkabı belinize, düz bir ayakkabıya oranla yedi kat fazla basınç uygular. Bu zemin basıncı zamanla omurganızı da etkileyerek duruş bozukluklarına sebep olur. Yapılan istatistikler gösteriyor ki yüksek topuklu ayakkabı giyen kişilerin yaklaşık yüzde 50'si, ilerleyen zamanlarda omurga hasarıyla sonuçlanan durumlar yaşamışlar. Kadınların bel ağrısı illetini yaşamalarının tek sebebi elbette topuklu ayakkabılar değildir.
Gün boyu taşıdıkları ağır çantalar da benzer sebeplerle aynı sonucu doğurur. Gün boyu oradan oraya taşıdığınız o kocaman çantaların içinde neler olduğunu hiç düşündünüz mü? Kendinizi sorguladığınızda göreceksiniz ki aslında o malzemelerin birçoğunu hiç kullanmadan evinize geri getiriyorsunuz. Yapılan çalışmalar, kendi ağırlığının yüzde 10'undan fazla yükü omuzda taşımanın, vücut dengesini bozarak omurgada ciddi hasarlara sebep olan duruş bozukluğunun gelişmesine sebep olduğunu gösterdi. Yaklaşık 50 kg. ağırlığında olduğunuzu ve 6 kg'lık bir çantayı omzunuzda taşıdığınızı düşünün. Bunu yaparken düzgün durabilmek için kaslarınızdan yardım almanız gerekir. Gereğinden fazla kasılarak yorulan kaslarınızı zorlamaya devam ettiğiniz sürece, sırt ve bel ağrılarına da hazırlıklı olmalısınız.
ERKEKLER DE AĞRI ÇEKİYOR
Erkekler, büyük çantalar kullanmadıkları ve topuklu ayakkabı giymedikleri için bel ağrısından kurtulduklarını sanmasınlar. Yapılan araştırmalar, gereğinden fazla doldurularak kalınlaşan cüzdanları taşımanın da sırt ve bel ağrılarına sebep olduğunu gösterdi. Kalın cüzdan taşımak, kalça kemiği ve omurga dengesini bozarak ağrılara sebep oluyor! Bir tehlike daha var ki, o da yanlış duruş pozisyonundayken uzun saatler araba kullanmak. Yapılan araştırmalar, günde en az dört saat araba kullanan bir sürücünün şiddetli bel ağrısı yaşama ihtimalinin, günde iki saat araba kullanan bir diğerine göre tam altı kat daha fazla olduğunu gösterdi!
BİR EŞYAYI TAŞIRKEN BİLE SAKATLANIYORUZ
Hepiniz ağır bir eşyayı yerinden kaldırırken disk kayması yaşayan insan hikayeleri duymuşsunuzdur. Ağır bir eşyayı kaldırırken dikkatsiz davranmak, belinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biridir. Yerde duran ağır bir eşyayı kaldırırken yapılabilecek en kötü hareket, eğilerek eşyayı kaldırmak ve vücudunuzu döndürmek suretiyle yan tarafa taşımaktır. İşte bu hareket, disk kayması ve sinir sıkışması için son derece ideal bir ortam oluşturur. Yerde duran ağır bir eşyayı kaldırmanın en doğru yolu, dizlerinizi kırarak eğilmektir. Ardından doğrulmanız ve eşyayı yeni yerine yine dizlerinizle çömelerek bırakmanız gerekir. Sağlıklı bir bel ve omurga için; yüksek topuklardan vazgeçmek, çantanızı hafifletmek, cüzdanınızı inceltmek, uzun süre araba kullanacaksanız mutlaka ara vermek, dik oturmak ve ağır eşyalar taşıyacaksanız doğru pozisyonu belirlemek gerekir.
8.11.2014 - 15690
|