Adet zamanlarında sancı problemi olmayan kadın yok denecek kadar azdır. Bu ağrıya doktorlar dismenore diyorlar. İstatistiklere göre genç bayanların %70-80'i adet dönemlerinde ağrı kesici ilaçlara başvurmakta, yarıya yakını da bu dönemde hayat düzenlerinin ciddi şekilde bozulduğunu ifade ediyorlar.
Adet Sancıları'nın Sebepleri
Adet sancılarının sebebi rahmin kasılmalarıdır. Aynı sancının çok daha şiddetlisi doğum eylemi sırasında da görülür. Aslında kadınlar fark etmese de rahmi çevreleyen kaslarda hafif kasılmalar sürekli olur. Adet döneminde bu kasılmalar daha kuvvetlidir. Bu kasılmaların her biri sırasında rahme giden kan akımı kesilir ve organ gerekli olan oksijeni alamaz. Bu sebeple ağrıya yol açan kimyasal maddeler salgılanırlar. Aynı anda kasılmaları daha da arttıran prostoglandin isimli maddeler de salgılanır ve bunlar doğrudan doğruya rahimde ağrıya sebep olurlar. Kasılmalar arttıkça ağrı da artar. Ama bu kasılmaların faydalı bir de sebebi var; kasılmalarla rahmin iç duvarındaki hücreler kanama şeklinde atılır ve bebek gelişiminin başındaki döllenmiş yumurtanın yerleşebileceği uygun ortamı sağlamak için yeni bir hücre katı oluşur. Bu kadının doğurganlığının temelidir, ağrı ise sadece bir yan etkidir.
İlk adet görmeye başladığından beri şiddetli sancıları olan kadınlarda belirgin bir sebep bulunma ihtimali düşük olmakla birlikte, şiddetli adet sancılarının mutlaka tetkik edilmesi gereklidir. Bu durumda bile başta stres olmak üzere birçok faktör ağrıyı çekilmez hale getirebilir. Bu faktörlerin bulunup tedavi edilmesi ağrıları azaltabilir.
Endometriyozis, rahim urları, pelvik enflamatuvar hastalık ve rahim ağzı daralması gibi tedavi edilebilir hastalıklarda şiddetli adet sancısına sebep olabilirler.
Adet Sancıları'nın Tedavisi
Adet sancısı için çare aramak için önerilecek zaman, sancı gündelik ve iş hayatınızı etkilemeye başladığında olacaktır. İlk adım işinize yarayan basit bir yöntem bulmak olmalıdır, bu işe yaramazsa doktorunuza başvurmalısınız.
Basit yöntemlerin başında pek istemeseniz de egzersiz yapmak gelir. Yürüyüş, koşu, bisiklet ya da yüzme zorlanmadan yapıldıklarında ağrıyı unutmak için iyi yöntemlerdir. Prostoglandinleri engelleyici etkileri ile aspirin gurubu ilaçlar hekiminizin önerisine göre alınarak etkili olabilirler. Gene hekiminizin önerileri ile alınacak bitkisel ilaçlar ya da meditasyon da etkili olabilir.
Bu basit yöntemler işe yaramadığında veya hekiminiz fiziksel bir hastalıktan şüphelendiğinde ileri tetkiklerin yapılması önerebilir. Ultrasonografi hastaya zararı olmayan ve tanı koydurabilen bir işlemken, laparoskopi gibi karın boşluğunun görüntülendiği cerrahi bir işlem de gerekebilir.
Rahmin ameliyatla alınması (histerektomi) her zaman için son seçenektir. Ancak bazı hastalar, özellikle de diğer tedaviler başarılı olmamış ve ailelerini de tamamlamışlarsa bu yöntemi seçmek isteyebilirler.
15.4.2008 - 40
|