Türkiye Son 12 Yılda Keneye 420 Kurban Verdi

KKKA hastalığına neden olan kenelerin son dönemde arttığı ve Türkiye'de son 12 yılda 420 kişinin hayatını yitirmesine neden olduğu bildirildi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırmasıyla buluşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakalarının arttığını ancak panik olunmaması gerektiğini ifade ederek, "Bütün hastalarımız ölmüyor. Ölüm oranı yüzde 5 " dedi. Hastalığın ilk tanısının konulduğu günden bu yana geçen 12 yılda 420 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi.

BU YIL YOZGAT VE TOKAT'TAN İKİ HASTA HAYATINI KAYBETTİ

 

 

 

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığına yakalananların sayısı da artmaya başladı. Sivas, Tokat, Yozgat, Giresun, Gümüşhane ve Ordu'dan 20 kişi KKKA şüphesiyle CÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. CÜ Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aynur Engin, bu hastalardan 12'sine KKKA tanısı konulduğu ve tedavilerinin devam ettiği belirtirken 5 hasta için ise sonuç beklendiğini söyledi. Engin, ayrıca bu yıl KKKA hastalığı nedeniyle Yozgat ve Tokat'tan gelen iki hastayı kaybettiklerini kaydetti.

 

 

 

12 YILDA 420 ÖLÜM

 

 

 

Türkiye'nin 12 yıl önce KKKA tanıştığını ve bu süreç içerisinde 9 bin 62 kişinin hastaneye başvurduğunu ifade eden Doç. Dr. Engin, "Maalesef bu hastalardan 420'sini kaybetmişiz. Cumhuriyet Üniversitesi olarak baktığımızda ise bizim üniversitemizde takip ettiğimiz hastalar Türkiye genelindeki hastaların yüzde 16'sına denk geliyor. Yani neredeyse beşte biri. İlk tanı konulduğundan 2014 yılı sonuna kadar bin 458 tane tanı konulan hastamız olmuş. Bunun 107'si ölümle sonuçlanmış. Bu anlamda ciddi bir tecrübemiz var " dedi.

 

 

 

ÖLÜM ORANI YÜZDE 5

 

 

 

Doç. Dr. Engin havaların henüz çok fazla ısınmadıdığını ancak önceki yıllara göre kene vakalarında çok az bir düşme olduğunu belirterek "Önceki yıllara göre sanki hastamız biraz azaldı gibi. Ama şu anda azaldı demek için çok erken. Önümüzde daha Haziran, Temmuz, Ağustos gibi hastalığın çok fazla görüldüğü aylar var. Sezon bittikten sonra bunu söylemek daha mantıklı olacak. Çünkü bu bizim için yaz döneminin hastalığıdır. " dedi. Engin, Sivas, Amasya, Tokat ve Giresun illerinde KKKA hastalığının görüldüğünü ifade ederek, "Burada en önemli şey insanlarımızın bilinçlenmesi, paniklememesi, ama doğru şeyler yapması. Bütün hastalarımız ölmüyor. Ölüm oranı yüzde 5 " şeklinde konuştu.

 

 

 

KENEYİ ASETON VE SİGARAYLA KUSTURMAMAK GEREK

 

 

 

Doç. Dr. Engin keneye çıplak elle dokunmanın tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, "Keneleri vücutlarında görürlerse kendileri mümkünse böyle çıplak elle tutup kopartmasınlar. Hayvanlar üzerinden keneyi eliyle alıp atanlar da var. Bunu özellikle yapmamaları gerekiyor. Çıplak elleriyle kesinlikle dokunmamaları gerekiyor. Üzerlerinde keneyi görürlerse de eğer yakınlarında bir sağlık kuruluşu varsa en kısa süre içerisinde giderek ucu kıvrık pense tarzı bir şeyle çivi çıkartır gibi yukarı doğru çıkartmalarını öneriyoruz. Yöntemini bilmeden kendi başlarına çıkartmaya çalışmalarını önermiyoruz. " dedi. Engin ayrıca keneye sigara yaklaştırıldığında ve aseton koklatıldığında deriyi bıraktığı yönünde bir söylenti olduğunu belirterek, "Söylenti doğrudur ama kesinlikle bunu önermiyoruz. Bunlar keneyi bıraktırır ama o sırada kene virüsü taşıyorsa hastalık bulaştırır. Kene ısırdı ama diyelim ki virüsü taşımıyor. O zaman sorun yok. Ama kene ısırdı ve o virüsü taşıyorsa tükürüğüyle onu verecek. Diyelim ki henüz o virüsü vermedi. Siz kusturursanız kustuğu sırada virüsü verdiği için eğer kişiye hastalığı vermediyse de siz onu sigara ucuyla dokunarak veya aseton koklatarak kusturduğunuz için virüs o ısırdığı yerden vücuda girip hastalığı bulaştırabilir. O yüzden kusturulmaması gerekiyor. Cilde tutunduğu yerden penseyle sıkıca kavrayıp kuvvetli bir şekilde çekip çıkarmak gerekiyor. " diye konuştu.

 

 

 

 

12.6.2015 - 17663



İlgili Diğer Yazılar
Prof.Dr. Çiçin: Alternatif tıp, suistimal alanı olabiliyor
Prof.Dr. Çiçin: Alternatif tıp, suistimal alanı olabiliyor
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri Temel Eğitimi
Restoranlardaki menülerde enfeksiyon riski
Restoranlardaki menülerde enfeksiyon riski
Dünya Sağlık Günü
Dünya Sağlık Günü
Yaz Aylarında Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor
Yaz Aylarında Su Tüketimi Hayati Önem Taşıyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]