Kas hastası Çağlar'dan DMD'ye farkındalık çağrısı

Kas hastası Çağlar'dan DMD'ye farkındalık çağrısıİSTANBUL DMD kas hastası Cağlar Özyiğit, Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi" EYAF EXPO 2022'de bir stant açtı.

Kas hastası Çağlar'dan DMD'ye farkındalık çağrısı

İSTANBUL DMD kas hastası Cağlar Özyiğit, Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi" EYAF EXPO 2022'de bir stant açtı. DMD hastalarının en fazla 20 yaşına kadar hayatta kalabildiklerini belirten genç adam, farkındalık çağrısında bulundu.

Bu yıl 12. kez düzenlenen EYAF EXPO 2022 Engelsiz Yaşam Fuarı ve Farkındalık Zirvesi ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor. Toplamda 4 gün sürecek olan fuarda 34 yaşındaki DMD kas hastası, İstanbul Esenyurt Üniversitesi öğrencisi Çağlar Özyiğit, üniversitesinin de destekleriyle açmış olduğu stant ile farkındalık oluşturdu. Annesi Gülgün Özyiğit ile birlikte ziyaretçilere hastalığı ile ilgili bilgi paylaşan genç adam, "Genetik bir rahatsızlık olan DMD hastalığına sahip bireylerin yaşadıkları birçok zorluk var. Birçoğumuz 20 yaşını göremiyor. Ciddi solumun sorunu yaşıyoruz. Devletimizden solumun cihazı desteği bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de 5 bin DMD hastası olduğunu belirten Cağlar, "Fuarda standımızla yer aldık. DMD genetik bir rahatsızlık. Bu hastalığa sahip kişiler genellikle en fazla 20 yaşına kadar yaşayabiliyor. Solumum sorunlarımız oluyor. Solunum cihazı sorunu var. Solunum cihazlarımızın devlet tarafından desteklenmesini istiyoruz. Bununla birlikte hastalıkla mücadele etmekten çok insanlarla uğramak büyük sorun. Engelli arkadaşlarımızı evlere kapatıyorlar. Biz de farkındalık için etkinlikler yapıyoruz. Fuarlarda yerimizi alıyoruz. Engelli bireyler sosyal olsunlar, okula gitsinler. Ben eve kapanmadım okula gittim" diye konuştu. İstanbul Esenyurt Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Canan Hecer ise üniversite olarak engelsiz yaşam için birçok çalışma ve sosyal sorumluluk projesi hazırladıklarını belirtti. Engelliler haftası için öğrencilerinin engelli bireylerin hastalıklarına dikkat çeken afişler tasarladıklarını ve bu afişlerin hafta boyunca sergileneceğini söyleyen Hecer, engelliler haftası adına düzenlenen fuarda stant açan DMD hastası ve öğrencileri Çağlar'ı da desteklediklerini ifade etti.

"Yaşam kalitesini artırıcı çalışmalar yapmalıyız"

Dünya Sağlık örgütünün çalışmalarına bakıldığında nörolojik ve fiziksel engelin giderek arttığını belirten Hecer, "Aslında amaç onlar için engelsiz bir dünya ve farkındalık oluşturmak. Hepimiz bir gün aynı duruma düşebiliriz. DSÖ'nün çalışmalarında bu engellerin daha çok ruhsal nörolojik engeller olduğunu görmekteyiz. Hayatımızın her döneminde bizim de karşılaşabileceğimiz bir durum. Gerek yaşla birlikte işlevsel bozuklukların olması gerekse de herhangi bir kaza sonucunda engelli duruma düşebiliriz. İşte bu noktada bir farkındalık gelişmesi lazım. Bu bireylerin özellikle sağlık olmak üzere birçok sorunu var. Ancak bunun da ötesinde en önemli sorun bence onları yalnız bırakmamızdır. Oysa elimizden geleni yapmalıyız. Onların yaşam kalitesini artırıcı çalışmalar yapmalıyız. Bu bakımdan biz de farkındalık çalışmaları yaptık. Üniversitemizde Engelliler Birimimiz var. Onlara hayatı kolaylaştırmaya çalışıyoruz. Sosyal sorumluluk projeleri geliştiriyoruz" şeklinde konuştu.

2.12.2022 - 63520



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]