Dünyanın Gözü, Ezber Bozan Türk Doktorda

Suriye'deki iç savaşta yaralanan bir hastaya yaptığı ameliyatı belgeleyen görüntüyle katılan Doç. Dr. Peykan Türkçüoğlu, ikinci oldu.

ZUHAL KOCALAR / KEREM KOCALAR - Göz hastalıkları alanında dünyanın en büyük tıp buluşması "EURETİNA Kongresi "ne, Suriye'deki iç savaşta yaralanan bir hastaya yaptığı ameliyatı belgeleyen görüntüyle katılan Doç. Dr. Peykan Türkçüoğlu, 3 bin 200 vaka arasında ikinci oldu.

Gaziantep'teki özel bir hastanede görevli Doç. Dr. Türkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 ay önce ülkesindeki iç savaşta patlayan bomba nedeniyle gözlerine şarapnel saplanan 23 yaşındaki Yasir Amruh'a müdahale ettiğini söyledi.

Kontrollerde, hastanın sol gözünü kaybettiğini diğer gözünün ise sadece ışığı algılayabildiğinin belirlendiğini anlatan Türkçüoğlu, bu kişinin sağ gözünü kurtarabilmek için ameliyata aldığını belirtti.

Ameliyat sırasında retinanın arkasındaki "koroid tabakası "nda kanama meydana geldiğini anlatan Türküçoğlu, şöyle konuştu:

"Bu bizim hiç beklemediğimiz bir olaydı. Çünkü o bölgedeki kanama '10 milyonda bir' görülebilen bir durumdu. Kitabi bilgilere göre, bu kanamadan sonra göz kurtarılamaz kabul ediliyor. Buna rağmen hastayı bir hafta sonra yeniden ameliyata aldık ve gözü kurtardık. "

Türkçüoğlu, hastanın şuan tek gözüyle tüm ihtiyaçlarını karşıladığını düzenli kontrol edildiğini dile getirdi.

İkinci operasyonda, kanama ve kanamanın durdurulmasına yönelik çalışmayı kayıt altına aldıklarını anımsatan Türkçüoğlu, bu görüntülerle dünyadaki yeni teknikleri belgeleyerek derecelendiren "EURETİNA Kongresi "ne katıldıklarını aktardı.

Bu yılki etabı 11-14 Eylül'de İngiltere'de yapılan kongrede ikincilik ödülü kazandıklarını anlatan Türkçüoğlu, yarışmaya ise 5 bin hekimin 3 bin 200 vaka ile katıldığına dikkati çekti.

Çalışmanın hekimlere güven ve cesaret vereceğine inandığını anlatan Türkçüoğlu, "Bu ameliyatla kongrede dereceye giren ilk Türk hekim oldum. Bize bu ödülün verilmiş olması aslında tıp camiasına, 'bu tür durumları kaybedilmiş göz olarak kabul etmeyin, kazanmak için uğraşın' mesajı verdi " diye konuştu.

Doç. Dr. Türkçüoğlu, ortaya koydukları çalışmanın artık bu tür vakaların kurtarılabileceğine dair bir kanıt olduğunu sözlerine ekledi.

16.9.2014 - 15348

Telefonunuz kanser riski taşıyor
Ameliyattan korkanlar için; ameliyatsız alt-üst göz kapağı estetiği !
Göz Çevrenizi Işık Dolgusu ile Gençleştirmek Mümkün
Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük
Akıllı telefonlar kalıcı göz hasarına yol açabilir

Bakan Koca: İran'dan hastalık belirtisi olan yolcuları almıyoruz
Bakan Koca, İran Sağlık Bakanı ile telefonda görüştü
Tedavilerde "laser yöntemi" tercih ediliyor!
İsrail'de bir kişide koronavirüs tespit edildi
Üstün zekalı çocuklar, kendini üst perdeden ifade etmesi ise çok tehlikeli
Batman'da SSPE hastasının ailesinden ilgisizlik iddiası: İl Sağlık Müdürlüğü ne diyor?
Şeker hastalığının ayaklarda yol açtığı durumlar
Covid-19: Koronavirüsün yayıldığı Güney Kore'de iki kent 'özel bakım bölgesi' ilan edildi
Bu besinler ağız ve diş sağlığımızı bozuyor
Niğde'de ilk kez kapalı yöntemle mide ülser onarımı ameliyatı yapıldı