Cevabı:
Apikal Rezeksiyon (Kök ucunun kesilmesi)
Apikal Rezeksiyon, Apikoektomi veya kök ucu rezeksiyonu; dişin kök ucunun ve etrafındaki ilişkili enfekte veya patolojik dokunun çıkartılması işlemidir. Bu işlem; kök ucundaki enflamasyon ve enfeksiyonun kök kanal tedavisi veya bu tedavinin tekrarına rağmen iyileşmemesi yada ilişkili kronik patolojinin varlığı halinde ilgili dişi ve çevresini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yapılmaktadır.
Uygulanacak dişe göre ortalama 30 – 90 dk. sürebilen bir operasyon olan apikal rezeksiyon öncesi doktorun da önerisi ile antimikrobiyal ağız gargaraları, antiinflamatuar ve/veya antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir.
Operasyon
İşlem yapılacak dişin kök ucunun üzerindeki kemiğe ve kök ucuna ulaşabilmek için dişeti kesilerek sahanın üzerinden uzaklaştırılır. Açığa çıkarılan kök ucu kesilir ve tüm enfekte çevre dokuları temizlenir. Kök kanalının ucu tıkanır. Dişeti yerine yerleştirilir ve dikiş atılır.
Birkaç ay sonra kökün etrafındaki kemik iyileşmiş ve tüm beliriler kaybolmuş olmalıdır.
Operasyon Sonrası Dikkat Edilecek Noktalar
Dudaklarınız kaldırarak yara yerini incelemeye çalışmayınız ve baskı uygulamayınız. Aksi halde dikişlerinizin açılma olasılığı mevcuttur.
Şişliği azaltmak için operasyon yapılan bölgeye operasyon sonrası 12 – 18 saatlik süreçte dışarıdan buz uygulayınız. Buzu 20 dakika uygulayıp 10 dakika yüzünüzden çekiniz.
Ertesi günden itibaren ılık tuzlu su veya doktorunuzun önereceği preparat ile gargara yapınız.
Ilık ve yumuşak gıdalar yiyiniz. İlk birkaç gün çiğneme yapmamaya çalışınız.
Dişlerinizi fırçalayınız ancak, fırçalarken özellikle operasyon bölgesine dikkat ediniz.
İlk birkaç gün şişlik (özellikle operasyon sonrası ikinci gün daha fazla olacak şekilde), hafif kanama ve renk değişimi normaldir. Bu bulgular zamanla azalarak kaybolur.
Doktorunuz önerdiği ilaçları düzenli olarak kullanınız.
Beklenmedik bir durumda (aşırı kanama, şişlik ve ateş artışı) doktorunuza başvurunuz.
1 hafta sonra dikişlerinizi aldırınız.
İlgili bölgede günler yada haftalar sürebilen his kaybı söz konusu olabilmektedir ve 6. aylarda kontrol amaçlı olarak tekrar doktorunuza başvurunuz.