Dr. Hastane.Com.Tr Doktoru Hastane.com.tr Cevabı:
Normalde üreme çağındaki her kadında bir miktar vaginal akıntı vardır. Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden sümüksü kaygan bir sıvı salgılanır. Bu sıvının faydalarından birisi de vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamaktır. Menopoza giren kadınlarda bu sıvının salgılanması durduğu için vaginal kuruluk ortaya çıkmaktadır. Bu vaginal sıvıya fizyolojik vaginal akıntı da denmektedir. Akıntı adet periyodu içinde yumurtlama tarihlerine yaklaştıkça artma eğilimindedir, bazı durumlarda çamaşırı kirletecek derecede vagen dışına taşabilir. Her ne kadar aşırı miktarda olabilse de, fizyolojik akıntı renksiz, kokusuzdur, kaşıntı ve irritasyon yapmaz.
Vaginanın iltihabına vaginit denmektedir. En önemli bulgusu da artmış vaginal akıntıdır. Fizyolojik sınırlardaki vaginal akıntıdan farklı bazı özellikleri vardır. İltihaba bağlı olan akıntı bol miktardadır. Kötü rahatsız edici kokusu olabilir. Sıklıkla daha koyu bir akıntıdır. Süt kesiği kıvamında olabildiği gibi bazen bol sarı yeşil renkte bir akıntı olabilir. Enfeksiyon dışında da birçok kadın hastalığı vaginal akıntı yapabilir. Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler, tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada irritasyon yaparak akıntıya neden olabilir. Bunların dışında nadiren de olsa üreme organları ile ilgili tümörler akıntı şikâyeti yapabilir.
En sık karşılaşılan akıntı sebebi bakteriel vaginozistir. Gardnerella vaginalis denen mikrobik ajanın vagina içersinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vaginal akıntı vardır. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında artmaktadır.
Tedavisinde antibakteriel ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı durumlarda vulvada irritasyonda yapabilmektedir. Vaginada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve irritasyon yapan bir akıntı yapmaktadır. Sıklıkla vaginadaki enfeksiyona vulva da katılmaktadır. Bunun sonucu vulva cildinde kızarıklık ve ödem oluşmaktadır. Vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vagina duvarına yapışır.
Candida adı verilen mikroskobik mantarın vaginada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Antibiyotik kullanımım sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Tedavisinde vaginal yolla veya ağızdan uygulanan anti-mantar ilaçları kullanılmaktadır.
Trichomonas vaginalis de diğer bir vaginal enfeksiyon nedenidir. Cinsel ilişki ile bulaşan bir mikro-organizmadır. Çok bol miktarda yeşilimsi akıntı yapmaktadır. Akıntı irritasyon yapar.
Vagina ve vulvada yanma hissi ve kaşıntı belirgindir. Tedavisinin eşle birlikte yapılması gerekmektedir. Vaginal akıntı tümöral bir oluşum nedeni ile de olabilir, bu durumda çoğunlukla sümüksü kıvamda ve bol miktarda, üzerinde ince çizgiler halinde kan bulunan bir akıntı mevcuttur. Böyle bir akıntı varlığında üreme organları ayrıntılı olarak gözden geçirilmeli ve neden saptandıktan sonra uygun tedavi yapılmalıdır.
Bu tavsiyeler, genel bilgilerdir. Fakat unutmayınız ki, özel rahatsızlığınız için en iyi tavsiye, şikâyetlerinizi dinleyen ve sizi muayene eden doktorunuzun tavsiyesidir.