Yaşlanma, aşırı kilo alıp vermeler, gebelik ve emzirme, genetik yapı ve yer çekimi gibi etmenler sonucunda memelerde sarkmalar ortaya çıkar. Özellikle gebelik ve emzirme döneminde ve de aşırı kilo alındığında memeler normalden çok büyük hale gelirler. Bu aşamada memeyi çevreleyen deri örtüsü de genişler. Emzirme dönemi bitince veya alınan kilolar verildiğinde meme dokusu küçüldüğü halde memeyi çevreleyen deri aynı oranda küçülmezse sarkmalar kaçınılmazdır. Bazı kişilerde ise meme dokusu küçülürken üzerini örten deri de aynı oranda sıkılaşır ve herhangi bir sarkma olmaksızın meme eski şeklini alır. Ne yazık ki bu denli şanslı bayanların oranı oldukça düşük düzeydedir. Memelerde oluşabilecek her türlü şekil bozukluğu gibi memelerin sarkması da kişinin psikolojisi üzerine baskı oluşturabilir, hem cinsel ve hem de sosyal yaşamını olumsuz etkileyebilir.
Meme ucunun seviyesi meme altı kıvrımının seviyesinden daha yukarıda ise durum normal, meme altı kıvrımı düzeyinde ise hafif derecede, meme altı kıvrımının altında ise o zaman ciddi bir sarkmadan söz edebiliriz. Meme uçları tamamen aşağıya doğru bakıyorsa durum daha da önemsenmelidir.
Meme sarkmalarında meme dokusu hacmi normal olabileceği gibi normalden küçük de olabilir. Eğer hacim normal ise ve yalnızca sarkma söz konusu ise Mastopeksi dediğimiz meme dikleştirme operasyonuna ihtiyaç vardır. Sarkma ile birlikte hacimsel küçüklük de mevcut ise o zaman büyütme ile birlikte dikleştirme işlemi gerekir. Bu durumlarda slikon protezlerle büyütme yapılırken aynı zamanda dikleştirme de yapılmalıdır.
Hafif derecedeki sarkmalarda yalnızca meme başı çevresinden cilt çıkarılarak dikleştirme gerçekleştirilebilir. Ancak genellikle bunun yeterli olmadığı olgularla karşılaşırız. Temel olarak
meme dikleştirmede yapılan işlem fazla derinin çıkarılarak memeye normal şekil vermek ve meme başını olması gereken düzeye taşımaktır. Bu işlem sırsında meme dokusu, süt kanalları ve meme başının anatomik bütünlüğü bozulmaz ancak, meme başı çevresi boyunca ve alt orta noktasından aşağı doğru uzanan ve hatta meme altı kıvrımı üzerinde de yer alan ters T şeklinde bir dikiş hattı olur. Bu dikiş hattı boyunca ortaya çıkacak iz, başlangıçta renk farkı nedeniyle daha belirgin iken giderek rengi solar ve dikkati çekmeyecek duruma gelir. Bu süreç 6 ayla 1 yıl arasında değişir. Böyle bir izin olabileceğinden hastanın önceden bilgi sahibi olması gerekir.
Ameliyat yaklaşık olarak iki saat sürer. İşlem genel anestezi altında ve optimal donanımlı ameliyathane şartlarında yapılır. Hasta genellikle aynı gün taburcu edilir. Nadiren bir gece klinikte kalması gerekebilir. Dren konmuşsa bu ikinci gün çıkarılır, konmamışsa 3-4. günlerde ilk pansumanı yapılır. 10-14.günler arasında dikişler alınır.
Ameliyatın bitiminde giydirilen korse sutyenin en az 2-3 hafta kullanılması tavsiye edilir.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası dönemde hafif düzeyde ağrılar olabilir. Ancak bunları basit ağrı kesicilerle gidermek mümkündür. Bazen ciltte hafif morluklar görülebilir. Bunlar 5-10 gün içerisinde düzelir. 5-7 gün süreyle profilaktik antibiyotik tedavisi yerinde olur. Meşguliyetiyle ilgili olmakla birlikte genellikle hasta 5-7 gün içinde işine dönebilir. İlk birkaç hafta ağırlık kaldırmakta zorlanabilir. İki hafta sonra yürüyüşlere, 3-4 hafta sonra da koşuya başlayabilir.
Komplikasyon olarak kanama, hematom, cilt kaybı ve enfeksiyon gibi sorunlarla çok nadirde olsa karşılaşmak mümkündür. Bunlar genel prensipler dahilinde çözümlenebilir. Cilt kaybı özellikle yoğun sigara içenlerde karşılaşılan bir durumdur ve çözümü bir süre alabilir. Bu nedenle sigara içenlerin ameliyattan 1-2 hafta önce sigara kullanımını bırakması ve ameliyat sonrası en az üç hafta süreyle sigara içmemesi yerinde olur. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar, hipertansiyon ve diyabet gibi sorunu olanlarda da gerekli önlemler alındıktan sonra operasyon yapılmalıdır.
İstenmeyen sonuçlar olarak, nadiren asimetri, yetersiz dikleşme ve meme başının gerekenden fazla yukarıda olduğu durumlarla karşılaşabiliriz. Bu gibi sorunlar estetik cerrahinin genel prensipleri dahilinde gerçekleştirilecek cerrahi rötuş işlemleriyle düzeltilebilir.