Yüzünyandan görünümünü daha güzel ve bakıldığı zaman ruhu okşayan bir şeklegetirilmesi için yapılan cerrahi operasyonlara genel anlamdaprofiloplasty diyebiliriz. Yüzün yandan görünüşünün güzel veya çirkinolmasına neden olan öğeler arasında en önemlileri burun, dudaklar veboyun bölgesidir. Bu üç bölge alınla birlikte orantılı bir açı çizdiğitakdirde ahenk sağlanır. Geçen zaman, dengesiz beslenme, dış ve genetikfaktörlere bağlı olarak yüzümüze yansıyan deformasyonları tek seansta üçfarklı estetik müdahale ile çözüme kavuşturmak mümkündür. Bu gün burun estetiği (rhinoplasty), dudak estetiği ve gıdı estetiğinden bahsedeceğiz.
Burunda mevcut olan şekil bozukluğunun estetik olarak cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi işlemidir. Burundaki şekil bozuklukları kişiden kişiye değişkenlikler arz edebilir. Örneğin; burun aşırı büyük olabilir, burun sırtı aşırı tümsek ve kavisli olabilir, burun ucu uzun ve sarkık olabilir veya çok etli, büyük ve yuvarlak olabilir, burunkökünde burun ile alın arasında var olan açı düzleşmiş olabilir, semer burun veya eğer burun dediğimiz şekilde burun sırtı çökük olabilir, burun iledudak arasındaki açı ileri derecede daralmış olabilir, burun kanatlarıileri derecede geniş ve yayvan olabilir veya burun sağa veya solayamulmuş olabilir. Burnun iki tarafı arasında asimetri olabilir.
Öte yandan burnun dışı gibi içinde de yapısal bozukluklar söz konusuolabilir. Böyle durumlarda burun solunumu da bozulmuştur. Bu gibiproblemleri de birlikte halledebiliyoruz.
Birçok ameliyatta olduğu gibi bunlarda da genel anesteziuygulanıyor. Yani hasta uyutuluyor ancak; biz ameliyat sırasındakanamayı azaltıcı ilaç ve lokal anestezi içeren bir solüsyonu da burunazerk ediyoruz.
Operasyon; burun çatısında bozukluk olan olgularda ortalama 1 saatsürerken; burun orta bölmesinin de birlikte düzeltilmesi gerekendurumlarda bu süre 3 saate kadar uzayabilmektedir.
Ameliyat sonrasında tamponlar iki veya üç gün kalıyor. Alçı birhafta sonra çıkarılıyor. Onun yerine ya yeniden bir alçı konuluyor veyaflaster tespiti uygulanıyor. Bir hafta da böyle tutuluyor. Yani toplamiki haftalık bir tespit süresi kişiyi bloke edebiliyor.
Nihai sonuç şişliklerin tamamen kaybolduğu altıncı aydan sonra ortaya çıkar. Bu süre minimum süre olup bazen daha geç olabilir.
Dudak Estetiği
Dudakları kalınlaştırmak ve daha da hacimli göstermek için yapılan işlemlerdir. Dudağa yapılacak çeşitli uygulamalar ile bu sağlanır.
Yapay maddelerle dolgu
Bu amaçla üretilmiş ve piyasaya sunulmuş çeşitli ürünlermevcuttur. Bunlar genellikle herhangi bir kesi yapmaksızın enjeksiyonşeklinde uygulanırlar. Bir çoğu çeşitli dezavantajları nedeniylekullanımdan kalkmış ya da çok nadiren tercih edilmektedirler. Günümüzdebu amaçla en çok tercih edilenler hyaluronic asit içerikli ürünlerdir.Hyaluronic asit insan vücudunda normalde de bulunan bir molekül olduğuiçin herhangi bir yabancı cisim tepkisi ya da alerjik reaksiyona nedenolmaz. Dolayısıyla istenmeyen sonuçlara da neden olmadığı için güvenlekullanılabilmektedir. Hyaluronic asit içerikli bu ürünlerin değişik altkategori ürünleri de mevcuttur. İhtiyaca göre bunlardan birisi tercihedilir. Hyaluronic asit içerikli dolgu maddeleri dudak estetiğinde başlıca iki amaçla kullanılır. 1-Dudak hatlarının belirginleştirilerek dudakların daha dolgun görünmesini sağlamak.Bu amaçla enjeksiyon, dudak hatları boyunca ve üst dudakta burununaltında kalan, filtrum dediğimiz oluksu çukurluğun yan kenarları boyuncayapılır. 2- Dudak çevresindeki kırışıklıkların ve çizgilerin yokedilmesini sağlamak. Bu amaçla bu ürünler deri yüzeyinin ve çizgilerinhemen altına(dermis tabakası içine) zerk edilerek işlemgerçekleştirilir. Bu uygulamalarda elde edilen sonuçlar ortalama 6-9 aykadar sürer. Etkisi geçince tekrarlamak gerekir.
Dolgu maddesi enjeksiyonu yapılırken ürünün mutlaka orijinal, yasal vegüvenilir olduğundan emin olmak gerekir. Uygulamayı yapan hekimin bukonuda yeterli bilgisi ve deneyimi bulunmalıdır. En önemlisi uygulayıcıuzman hekim steril şartlarda çalışmaya azami özeni göstermelidir.
Vücuttan alınan materyal ile dolgu
Bu amaçla en çok kullanılan materyaller yağ dokusu, faysa dokusu ya dadoku kokteylidir. Bunlardan da en çok tercih edilen yağ dokusuenjeksiyonu (lipofilling) dur. Yağ dokusu genellikle karın ya da bacakiç kısımlarından alınır. Kişinin kendi vücudundan alındığı için herhangibir yabancı doku reaksiyonuna sebep olmaz ve alınan bölgede iz kalmaz.Enjeksiyon yöntemiyle dudak içine özellikle kas dokusu arasınauygulanarak dudaklarda istenilen dolgunluk sağlanır. Günümüzdemicrolipoinjection yöntemiyle çok ince çizgilerin giderilmesi bilesağlanabilmektedir. En önemli dezavantajı enjekte edilen yağın birkısmının vücut tarafından emilerek yok edilmesidir. Bunun için ikinci,üçüncü seans uygulamalara ihtiyaç olabilmektedir. Sonuçta elde edilendolgunluk kalıcıdır.
Özellikle vücudun her hangi bölgesinde oluşan sarkıklık en çokkadınlar için sorun teşkil etmekte. Vücudun en dikkat çeken bölgesiise; yüz ve çevresidir. Genç yaşlarda bile genetik faktörler ve kiloyabağlı olarak sorun haline gelen gıdı, küçük bir cerrahi operasyon ileeski formuna kavuşturulabilmektedir. Gıdıdaki yağ problemi liposuction (yağ emme) yöntemi ile çözümlenebilmektedir. Lokal anestezi altında da gerçekleştirilebilen liposuction yöntemi ile çene altında biriken yağ stoklanması küçük bir kesi ilegirilip emilerek azaltılmaktadır. İşlemden sonra gıdıya elastik birbandaj takılır.