Yüz estetiğinde ahengi sağlayan tamamlayıcı unsurlardan biridir, kulak. Kepçe kulak, toplumda en sık görülen şekil bozukluğudur. Hemen hemen her yaşta bu şekil bozukluğu ile ilgili problemlerle başvurular olmaktadır. Kişinin psikolojisini diğer estetik problemlere göre en fazla bozan şekil bozukluğu olarak kabul edilebilir. Temelinde aslında çocukluk çağları yatmaktadır. Özellikle çocukluk evresinde hemen hemen her durumda espiri konusu olarak kullanılır. Bu durum okulda arkadaşları için alay konusu olan çocukların okul başarılarını ve daha sonraki yaşlarda sosyal ilişkilerini ciddi oranda etkiler. Çocukluk çağlarında bu durumun ciddi etkileri ebevynler tarafından fark edilmese bile pek çok kişi sosyo ekonomik açıdan refaha eriştiğinde kepçe kulak tedavisi için çözüm arayışına girer.
Peki nedir kulak estetiği, nasıl bir operasyondur kısaca bunlardan bahsedelim…
Kulak Estetiği nedir?
Kulak Estetiği, kulaktaki şekil bozukluklarının estetik cerrahi yöntemleriyle düzeltilerek kulağa normal bir şekil verilmesi işlemidir. Kulakta en çok rastlanılan şekil bozukluğu halk arasında kepçe kulak ya da yelken kulak adı verilen deformitedir.
Kepçe Kulak nasıl bir deformitedir?
Kepçe kulak, kulak sayvanının normalden daha fazla öne doğru dönük olması halidir. Normalde kulağın arkasındaki kulakla kafatası arasındaki açı 30–35 derece civarındadır. Kepçe kulakta bu açı artmış olarak karşımıza çıkar.
Bu durum iki nedene bağlıdır. Birincisi kulak sayvanındaki "Y" harfi şeklinde bulunan ve antiheliks adını verdiğimiz kıvrımın yeterince oluşmaması, ikincisi ise kulak kepçesinin ortasındaki konka adını verdiğimiz çukurluğun normalden büyük olmasıdır.
Kepçe Kulaklar normalden büyük müdür?
Bazen bu her iki bozukluk birlikte de bulunabilir. Kepçe kulak deformitesini kulak sayvanının normalden daha büyük olması şeklinde algılayanlarda vardır. Ancak bu doğru değildir. Kulak sayvanının kıvrımların olmayışından dolayı ütülenmiş gibi düz görünümü böyle bir algılanma hatasına neden olur. Oysa büyüklük olarak kepçe olmayanla olan kulak boyutları arasında fark yoktur.
Bu deformiteye sahip kişiler bundan dolayı hiçbir psikolojik rahatsızlık duymayabilecekleri gibi bunu ileri derecede problem olarak yaşayabilirler de. Özellikle okul öncesi yaşlarından itibaren arkadaşlarının sataşmaları nedeniyle bu problemi çok erken yaşlardan itibaren ciddi şekilde yaşayanlar da bulunmaktadır.
Kepçe Kulak Ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Kulak sayvanının gelişimi yaklaşık olarak 10 yaş civarında tamamlanır. Ancak gelişimin %90’ı 6 yaş civarında gerçekleştiği için bu yaştan itibaren cerrahi olarak kulak estetiği yapılabilir. Bu yaşta yapılabilmesinin tek şartı çocuğun da bunu istemesidir.
Eğer çocuk istemiyorsa yakınları, çocuğu operasyona zorlamamalıdırlar. Aksi halde daha ciddi psikolojik problemlerle karşılaşmak olasıdır. Toplumumuzda kepçe kulak ameliyatıiçin başvuru yaşı genelde 18–25 yaş arasıdır.
Operasyon nasıl gerçekleştirilir?
Kepçe kulak ameliyatları genellikle lokal anestezi ile gerçekleşir. Eğer küçük yaşlarda yapılacaksa genel anestezi tercih edilir. Ameliyatla yapılan işlem probleme yöneliktir. Sadece antiheliks dediğimiz kulak kıvrımlarının olmayışı söz konusu ise bu kıvrımlar kıkırdaklara konan özel dikişlerle oluşturulur.
Bu kıvrımların kalıcılığını ve kolay oluşturulabilirliğini sağlamak için kıkırdaklara özel törpü ile zayıflatmalar gerçekleştirilebilir. Problem kulak ortasındaki konka dediğimiz kısmın büyüklüğü ise bu kısımdan yapılacak kıkırdak çıkarma işlemi ile ya da bu kısmı arkaya doğru yatırarak kafa ile kulak arasındaki açıyı daraltıcı kalıcı dikişler konulur.
Eğer bu problemlerin her ikisi de mevcutsa bu iki işlem birlikte yapılır. Kulak arkasındaki ciltten de bir miktar çıkarmak gerekebilir. Cilt dikişleri kendiliğinden eriyebilen ipliklerle yapılır ve dikiş almak gerekmez.
Ameliyat sonrasında iz kalır mı?
Cilt kesileri kulakların arkasından yapıldığı için dikiş izleri burada gizlenir ve estetik olarak görünür bir kusur teşkil etmezler.
Operasyon sonrası kulakta şekil bozukluğu tekrar oluşur mu?
Yukarıda anlatmış olduğum teknikle uygulandığında bu olasılık çok çok düşüktür. Kulak kıkırdakları kendi orijinal şeklini tekrar almaya çok meyilli olduklarından sadece cilde konulacak askı dikişlerine (iple kulak estetiği) güvenerek kulakta kalıcı düzelme sağlanacağını ummanın bilimsel bir dayanağı yoktur.
Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Operasyon yaklaşık olarak 1,5 saat sürer. Operasyonun bitiminde özel bir bandaj uygulanır. 2–3 gün sonra kontrol amaçlı olarak bandaj açılıp yenilenebilir. Birinci hafta sonunda bandaj açılır ve banyo yapmaya müsaade edilir.
Bundan sonraki dönemde koruyucu olarak geceleri kullanmak üzere tenisçi bandına benzer bir bant ya da saç bandı kullanılması tavsiye edilir. En az 1,5 ay süreyle kulağın çekilmesi veya bükülmesi gibi travmalardan korunmakta yarar vardır. Ameliyattan sonraki erken dönemde kulakta hafif şişlik ve morluk görülebilir. Bunlar kısa bir süre içerisinde düzelebilen ve beklenen belirtilerdir.
Olası komplikasyonlar nelerdir?
Kepçe kulak operasyonlarından sonra genellikle ciddi bir komplikasyon gözlenmez. Çok nadir olarak enfeksiyon veya hematom(ciltle kıkırdak arasında kan pıhtısı birikmesi) görülebilir. Bunlar ciddi bir probleme neden olmaksızın kolaylıkla çözümlenebilen komplikasyonlardır.