Burun Estetiği



Rinoplasti nedir?

Estetik burun ameliyatıRinoplasti, burunda mevcut olan şekil bozukluğunun Estetik olarak cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi işlemidir. Burundaki şekil bozuklukları kişiden kişiye değişkenlikler arz eder. Örneğin burun; aşırı büyük, sırtı aşırı tümsek veya aşırı çökük olabilir. Burun ucu uzun, sarkık veya çok etli, büyük ve yuvarlak olabilir. Burun ile alın arasında ki açı düzleşmiş olabilir. Burun ile dudak arasındaki açı ileri derecede dar, burun kanatları ileri derecede geniş ve yayvan, burun sağa veya sola yamulmuş olabilir. Öte yandan burnun dışı gibi içinde de yapısal bozukluklar söz konusu olabilir. Böyle durumlarda burun solunumu da bozulmuştur. Ameliyat sırasında bu gibi problemleri de birlikte halledebiliyoruz.

İnsanlar niçin Estetik burun ameliyatı ister?

Burundaki herhangi bir şekil bozukluğu kişinin ruhsal durumunu ileri derecede bozacak düzeye ulaşabilir ve kişinin öz güvenini kaybetmesine neden olabilir. Yapılacak olan başarılı bir estetik ameliyatla kişinin psikolojisi düzelir ve öz güveni artar. Doğal olarak bu sonuç kişinin hayattaki başarısı demektir. Bazen estetik ameliyat isteği bir psikiyatrik rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkabilir. Aslında düzeltme gerektirecek kadar deformasyon olmadığı halde bu istekte bulunan kişileri biz estetik cerrahlar kolaylıkla ayırt edebiliriz ve bu kişileri ameliyat etmekten kaçınırız ve öncelikle bir psikiyatri uzmanına yönlendiririz.

Estetik burun ameliyatlarında ne gibi işlemler yapılır?

Burnun içinden yapılan kesilerden girilerek bozuk olan kıkırdak ve kemik yapılara ulaşılır. Bunlar üzerinde şekil düzeltme, fazlalıkların çıkarılması, eğer eksiklik varsa doku aktarımı gibi işlemler yapılarak buruna estetik olarak kabul edilebilir düzgün bir şekil verilir. Daha sonra da yapılacak tampon ve alçılama ile verilen bu şekil tespit edilir. Burun solunumunu bozan orta bölmedeki deformasyonun da özel yöntemlerle aynı seansta düzeltilmesi gerekir ki yaptığımız bu işleme septo-rinoplasti adını veriyoruz.

Operasyon süresi ortalama ne kadardır?

Ameliyat genel anestezi atında yapılır. Yalnızca burun çatısında bozukluk olan olgularda ortalama 1 saat sürerken burun orta bölmesinin de birlikte düzeltilmesi gereken durumlarda bu süre 3 saate kadar uzayabilmektedir.

Ameliyattan sonra çok ağrı olur mu?

Ağrının çokluğu veya azlığı kişiden kişiye değişiklik gösterir ancak; çok etkili ağrı kesicilerle bu ağrı kontrol edilebilir.

Morarma ve şişlik bu ameliyatlarda kaçınılmazdır. Bununda derecesi kişiden kişiye veya yapılan cerrahi işlemin şekline göre değişiklik gösterir. Geçici olan bu morluklar ve şişlikler büyük ölçüde 1-2 hafta içerisinde geriler.

Morluklar tamamen geçene kadar güneşten kesin kes korunmalıdır. Çünkü güneş ışınları bu morlukları deriye fikse ederek kalıcı lekeler haline dönüştürebilir.

Ameliyat izi kalır mı?

Hayır, çünkü bu girişim burnun içinde yapılan kesilerle gerçekleştirildiği için gözle görülür bir iz olmaz. Ancak bazı vakalarda tercih edilen açık rinoplasti yönteminde burun deliklerini birbirinden ayıran ve columella dediğimiz görünür alanda birkaç mm’lik kesi izi olur ki bu iz de en geç altı ay içerisinde fark edilemez hale gelir.

Ameliyattan sonra kaç gün alçı veya bandaj uygulanır?

Tamponlar iki veya üç gün kalır. Alçı bir hafta sonra çıkarılır. Onun yerine ya yeniden bir alçı veya flaster tespiti uygulanır. Bir hafta da böyle tutulur. Yani toplam iki haftalık bir tespit süresi söz konusudur.

Kişi kaç gün işinden kalır?

Bu iki haftalık sürenin ilk yarısı kişiyi fiziksel olarak genellikle tamamen bloke ediyor ancak; ikinci hafta eğer kişi isterse burnu alçılı veya bantlı olarak işine gidebilecek şekilde toparlanabiliyor.

Ameliyattan sonra hastanın dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

Estetik Burun ameliyatında tamamen hareketli hale getirilen ve yeniden şekil verilen kemik ve kıkırdakların birbirlerine kaynaması yaklaşık olarak 1-1,5 ay sürmektedir. Onun için hastaların burunlarını bu dönemde ve hatta 6. aya kadar darbelere karşı korumaları gerekir. İlk haftalarda baş-boyun bölgesindeki kan basıncını arttıran ve bazı durumlarda kanamalara neden olabilen spor ve hareketlerden uzak durmalıdır. Burnunu aşağı doğru sıyırarak sümkürmemelidir. Burnun yanlarına aşağıdan yukarıya doğru yapılacak az basınçlı masajlar yararlı olabilir.

Bu ameliyattan sonra gözlük takabilir mi?

İlk 1-1,5 aylık dönemde takmamalıdır. Daha sonraki dönemde ise gözlüğün burun ucuna doğru kayması kesinlikle engellenmeli ve çok hafif bir gözlük olmalıdır. Burun sırtına oturmayan yanlardan paletli gözlük tercih edilmelidir.

Estetik burun ameliyatları için herhangi bir yaş sınırı var mı?

En erken 16.-17. yaşlarda operasyon yapılabilir. Üst yaş sınırı hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyata engel herhangi bir başka hastalığı olup olmadığına göre değişir.

Estetik Burun ameliyatında belli ölçüler var mı?

Elbette var ve bu ölçüler her hasta için farklıdır. Bu ölçüler burnun uzunluğu, yüksekliği, yüzün diğer yapıları ile yaptığı açılar göz önüne alınarak değerlendirme yapılır. Bu değerlendirmeleri genellikle ameliyattan önce özel bir bilgisayar programı ile kişinin fotoğrafı üzerinde çalışma yaparak gerçekleştirmekteyiz. Ameliyat sonrası ortaya çıkacak olan sonuç hakkında ve profilde ideal düzelmeyi sağlamak için başka işlemler gerekip gerekmediği hakkında hastayı bilgilendiriyoruz. Hasta ile durumu tartışarak birlikte karar veriyoruz.



04.03.2010

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Muğla'da Otomobil Çarpışması: 5 Kişi Yaralandı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi Personelleri Eğitimi Başarıyla Tamamladı
Düzce 112 Acil Çağrı Merkezi personelleri eğitimi başarıyla tamamladı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra İnsani Yardım Ulaştırdı
BM, İdlib'e 2,5 Ay Sonra Yardım Ulaştırdı
Sokak köpeğinin kovaladığı bisikletli çocuk yayaya çarptı
Sokak köpeği bisikletli çocuğu kovalayarak yayaya çarptı
Tosya'da Üç Tekerlekli Elektrikli Motosiklet Kazası: Sürücü Hayatını Kaybetti
Amasya'da minibüs menfeze uçtu, sürücü yaralandı
Diyarbakır'da Yenidoğan Canlandırma Programı Eğitimi Verildi

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]