Çerkezköy 2023 Kent Vizyonu Çalışması'nda ilçemize kanser merkezi kurulması önerildi.
Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Ayhan Arslan'ın hazırladığı projede Trakya'da artış gösteren kansere karşı 2023 yılında nüfusunda artış göstereceği dikkate alındığında bir 'kanser merkezi' kurulması gerektiği belirtildi.
Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan Çerkezköy 2023 Kent Vizyonu Çalışması için iki ayrı proje hazırlarken, bunlardan biri kanser merkezi oldu. Kanser merkezini oluşturmanın avantajları ve zorluklarını anlatan Ayhan Arslan, projenin nasıl uygulamaya geçileceği hakkında da belediyeler ya da Sağlık Bakanlığı'nı adres gösterdi.
Çerkezköy 2023 Kent Vizyonu Çalışması'nın Sağlık Projeleri başlığı altında Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ayhan Arslan 2023 yılı vizyonu arasında bir 'kanser merkezi' kurulmasını önerdi. Kanser merkezinin amacını sıralayan Arslan, projesinde şunlara yer verdi: Amaç, avantajları, zorlukları, projenin uygulamaya geçirilmesi.
KANSER VAKALARI ARTIYOR
Op. Dr. Ayhan Arslan kanser merkezi için şöyle dedi: "Bölgemizde tüm Trakya'ya, İstanbul da dahil olmak üzere, hatta uluslararası çapta hizmet verecek büyük bir kanser merkezi kazandırmak. Sağlık Bakanlığı çalışmalarına göre ülkemizde kanser vakalarında Marmara Bölgesi'nde ve Karadeniz'e yakın yerleşimlerde artış görüldüğü saptanmıştır. Ayrıca kanser vakalarının 20 yıl içinde üç kat artacağı belirtilmektedir. Bu da bölgemizde kanser tedavi merkezlerinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Özellikle Trakya Bölgesi'nde bir kanser tedavi merkezinin olmaması büyük bir eksikliktir.
AVANTAJLARI
Projede 'kanser merkezi'nin avantajlarınada şu şekilde yer verildi:
1-Trakya Bölgesi'nde bu tip bir merkezin bulunmaması açılacak merkez için bir avantajdır. 2-Hastaların tedavi için İstanbul'a gidip gelmeleri hem maddi kayıp, hem de zaman kaybı olmaktadır. Bunun önüne geçilecektir.
3- Kanser uzun süreli ve yatarak tedavi gerektiren bir hastalıktır. Kanser merkezinin şehirleşmenin yoğun olmadığı geniş bir alanda kurulması, aynı zamanda hasta yakınları için de konaklama ve rahat hareket etme imkanı sağlayabilecektir. Bu tip bir merkezde, hem hastaların daha rahat ve huzurlu bir ortamda tedavi görmeleri sağlanmalı, hem de hasta yakınları için kalacak yer sorunu olmamalıdır.
4- Bu bölgenin hem İstanbul'a hem de Trakya'nın her noktasına ulaşmanın kolay olması ulaşılabilirlik açısından önemlidir.
5- Sağlık Bakanlığı 'Onkoloji Hizmet Birimleri Projesi" kapsamında, kanserle tedavi merkezlerinin sayısının artırmak istememesi de ayrı bir avantaj olabilir."
ZORLUKLARI
Sözkonusu kanser merkezinin kurulmasında bazı zorluklar bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Arslan bunlarına şöyle sıraladı:
1- Gerek Sağlık Bakanlığı'ndan, gerekse SGK kurumunda yaşanan sık sık mevzuat değişiklikleri ve uygulamadaki değişiklikler böyle bir sağlık kompleksinin açılmasında ve işletilmesinde engel olabilecektir.
2- Kanserle ilgili tecrübe ve eğitim sahibi personelin az olması, bölgenin taşra olması nedeniyle gelmemesine yol açabilir.
3- İlk yatırımın pahalı olması."
PROJENİN UYGULAMAYA GEÇİRİLMESİ
Kanser merkeziyle ilgili son olarak uygulama önerisinde bulunan Arslan, şunları kaydetti: "Bu tip kompleks bir sağlık kurumu, kurulacağı bölgeye artı katma değerler getireceği için arsa konusunda gerek belediyelerden gerekse Sağlık Bakanlığı'ndan kolaylıklar sağlanabilir."