İyi günler, 2004 yılında hastanede yaptırdığım Karaciğer Enzim değerlerimde bir artış gözlendi. Spgt ALT: 62 AST: 64 çıktı. Gastroenterolojiye sevk edildim. Burada yapılan tahlillerde değerlerimin yüksek olduğu ve Hbs Ag (+) çıktı. 45 gün istirahat verildi, daha sonra her 2-3 ayda yaptırdığım testlerde enzim değerlerim son derece normaldi. 2009 yılında alternatif tıptan faydalanmak isteyip 15 günlük Lavanta tedavisi uyguladım. Aradan 5-10 gün geçtikten sonra karaciğer tarafımda bıçak saplanır gibi ağrılar hissettim. Bunun üzerine doktora gittim ve benden Üs Batın ultrasonu (ultrason sonuçlarım normal çıktı) ve kan tahlilleri istedi.
Sonuçlar; Hbs Ag: Negatif, Anti HCV: Negatif, Total Biluribin: 1,46, Direkt Biluribin: 0,53, İndirekt Biluribin: 0,9, Sgot (Ast): 784, Sgpt (Alt):1376, GGT: 200, Alp: 190, Kolesterol: 182, Trigliserid:107, Hdl Kolesterol: 44, Ldl: 117, Vldl: 21, Total Protein: 7,93, Albümin: 4,25, Globülin: 3,7 olarak çıktı.
Ancak doktoruma kan verdiğim dönemde ağrılarımın olduğunu, şu an ise ağrılarımın azaldığını ve bir kez daha kan vermek istediğimi söyledim. Ve sonuçlar; Hbs Ag: Pozitif, Anti HCV: Negatif, Total Biluribin: 1,54, Direkt Biluribin: 0,45, İndirekt Biluribin: 1,1, Sgot (Ast): 182, Sgpt (Alt): 127, Ggt: 170, Alp: 139, Protrombin Zamanı: 18,2, Inr: 1,74, Total Protein: 7,62, Albümin: 4,12 olarak çıktı. Bu iki tabloya bakınca değerlerin düşüşü neye bağlı? Hepatit B seyrim şu an hangi aşamada ve ilerde bana neler yaşatacak? Bu durum Karaciğer hastalıklarını tetikler mi? Yapmam ve dikkat etmem gerekenler nelerdir? Teşekkürler.
Uzm.Dr. Orhan Coşkun Cevabı:
İlk testinizde Hepatit B Yüzey Antijeni pozitif diğerinde ise negatif çıkmış. Kesin tanı ve virüsün, karaciğerdeki durumunun anlaşılması için Hbe Ag, Hbv DNA gibi testlerin yapılması ve gerekirse Karaciğer Biyopsisi yapılması gerekir. Ayrıca karaciğer enzimlerinizin aniden yükselmesi, PT, Inr'nin uzaması, Akut Hepatit geçirdiğinizi düşündürür. Bunun da muhtemel nedeni kullandığınız bitkisel ilaçlar olabilir (toksik hepatit). Karaciğer enzimleriniz ve Pt, Inr değerleriniz normale dönene kadar sıkı takip altında olmanız gerekmektedir.
Akut ve Kronik Hepatit B Belirtileri
Hepatit B hastalığının akut ve kronik olmak üzere iki ayrı formu bulunmakta. Akut Hepatit B'de; hastada halsizlik, güçsüzlük, iştahsızlık, sarılık gibi şikayetler olabilir. Kronik Hepatit B'de ise hiç bir şikayet olmamasından, halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık gibi belirtilere, Romatolojik hastalıkları, böbrek hastalığı bulgularına kadar değişen hastalık semptomlarına neden olabilir.
Birçok Hepatit hastasının herhangi bir yakınması yokken yapılan kan tetkiklerinde, karaciğer enzim yüksekliği saptanması ve bu nedenle tetkik edilmesi, evlilik öncesi ve iş başvurusunda bakılan hepatit testlerinin pozitif bulunması ile tanı konulur. Bu şekilde yakınmasız olan Hepatit B hastaları sessiz sedasız olarak zamanla Karaciğer Sirozu Bulguları (karında şişlik, sarılık, kaşıntı vs.) ile doktora başvurabilmektedirler. Siz sadece HBs Ag'yi belirtmişsiniz. Bu sizin Hepatit B virüsü ile enfekte olduğunuzu gösterir, ancak hastalığı aktif mi, taşıyıcı mı olduğunun değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle Anti HBc Ig M, G Anti HBe, HBe Ag gibi testlerinize de bakılması gerekir. HBs Ag ve Anti HBe (+) olması HBe Ag ve HBv DNA'nın negatif olması, karaciğer enzimlerinin normal olması sizin taşıyıcı olduğunuzu gösterir. Hepatit B virüsü sizde var ancak size çok ciddi bir sorun yapmadan sadece taşıyıcısısınızdır ve belli aralıklarda takip olmanız sizin için yeterli olacaktır. Ancak Hbe Ag (+), karaciğer enzim yüksekliği olan hastalarda Hbv DNA (hepatit B virüs gen düzeyine) düzeyine bakılması ve yüksekse tedavi edilmesi gerekir. Siroz gelişmiş olan hastalarda karaciğer nakli yapılabilmektedir. Enfeksiyon veya Gastroenteroloji bölümüne başvurabilirsiniz.
Geçmiş olsun.
Bu cevap sizi memnun etti mi?
|
|