BİLSEM, sağlık çalışanları için koronavirüsten koruyan siper maske üretmeye başladı

Sağlık çalışanlarının koronavirüs salgınından korunabilmesi için, Uşak Bilim ve Sanat Merkezi'nde (BİLSEM) tarafından 3D (üç boyutlu) yazıcıyla yüz koruyucu "siper maske" üretimi yapılmaya başlandı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yapılan üretim faaliyetlerine bir yenisi daha eklendi. Buna göre BİLSEM'de sağlık çalışanları için yüz koruyucu siper üretimi başladı. Siper maskeler, özel bir yazılım sayesinde tek yazıcıdan günde 7-8 adet üretilebiliyor.

YAPIMI 2 BUÇUK SAAT SÜRÜYOR

Meslek liselerinin koronavirüs salgını nedeniyle dezenfektan, maske, tek kullanımlık önlük ve tulum üretimine başlamasının ardından BİLSEM de harekete geçerek sağlık çalışanları için yüz koruyucu siper üretmeye başladı. Bu kapsamda Uşak BİLSEM'de, 3D yazıcı ile yapımı yaklaşık 2 buçuk saat süren siper maskelerden üretilmeye başlandı. Özel bir yazılım ardından hazırlanan maskelerden tek yazıcıyla günde 7 ile 8 adet üretiliyor. Uşak BİLSEM Müdürü Hakan Erdal, bu işi gönüllü olarak yaptıklarını belirterek, Uşak Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından verilecek olan 3D yazıcı desteğiyle üretim kapasitesinin artırılacağını kaydetti.

''ÜRETİMİ ÜCRET TALEP ETMEDEN YAPIYORUZ''

Hakan Erdal, bu işe sağlık çalışanlarına destek amaçlı başladıklarını dile getirerek, üretimin talebi karşılamak amacıyla seri şekilde devam edeceğini aktardı. Erdal açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Ülkemiz kötü bir süreçten geçiyor. Bu süreçte bizler neler yapabileceğimizi düşündük. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk'un talimatıyla kurumlarımızda bulunan 3D yazıcıyla sağlık personelimizi korumak için yapabileceklerimiz hakkında çeşitli görüş alışverişinde bulunduk ve koruyucu siper yapmaya karar verdik, ardından üretime başladık. Üretilen siperleri, İl Sağlık Müdürlüklerine teslim ediyoruz. Bu işi herhangi bir ücret talep etmeden yapıyoruz. Çünkü sağlık personellerimiz bizler için özveriyle çalışıyorlar. Bizler de onlar için ufak bir katkıda bulunabiliyorsak ne mutlu bize."

''HEDEFİMİZ, GÜNDE 50 SİPER MASKE ÜRETMEK''

Tek yazıcıyla üretim gerçekleştirdiklerini belirten Erdal, yazıcı sayısının artmasıyla siper maske sayısının da artacağını ifade ederek, "Normalde üç boyutlu bir yazıcıyla, bir siperin basımı 2 buçuk saat sürüyor. Günde 7 ile 8 maske üretebiliyoruz. Uşak Valimiz Funda Kocabıyık'ın ve İl Milli Eğitim Müdürümüz Bülent Şahin'in destekleriyle Uşak'taki bütün üç boyutlu yazıcıları bir araya getirip günlük kapasitemizi en az 50 maske olacak şekilde arttırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

26.3.2020 - 43887

Tunceli'de Kovid-19 ile mücadele için üretilen video laringoskop sağlık çalışanlarına teslim edildi
Kırşehir'de 80 dairenin olduğu 2 blok ve bir köy karantina altına alındı
Karabük'te şebeke sularının kontrolü yapıldı