Uyku alışkanlıkları duruş bozukluğuna yol açabilir

Uzm. Dr. Şevket Yalçı uyku alışkanlıklarının postür yani duruş üzerinde büyük etkileri olduğunu belirttti.

Uyku alışkanlıkları duruş bozukluğuna yol açabilir

Pendik Medipol Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Uzm. Dr. Şevket Yalçın, "Hayatımız boyunca yaptığımız her işte postürün çok önemli. Özellikle postür bozukluğumuz varsa bu işleri uygularken birçok problemle karşılaşabiliyoruz. Erişkinlerin 2/3'ü hayatlarının bir döneminde boyun ağrısı yaşıyor. Çoğunluğu omurga çevresi ve yumuşak dokudan kaynaklanmakla birlikte, omurga dışı dokulardan yansıyan ağrılar da olabilir" diye konuştu.

"YASTIK SAYISI VE TİPİ POSTÜRÜ ETKİLİYOR"

Postürü doğru kullanmak için günlük hayatta yatış pozisyonu ve oturma pozisyonuna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dr. Yalçın, "Hangi pozisyonda yatılırsa yatılsın, başın altına yastık konmalı, ancak omuzlar yastığın altında kalmalıdır. Yastık sayısı ve tipi de çok önemlidir. Çok sayıda ve sert yastıklar sırtüstü pozisyonda başı öne doğru zorlayarak boyun ağrısına yol açabilir. Omurganın fizyolojik eğrilikleri sürdürülmelidir. Lomber lordozu desteklemek için sırtüstü yatarken dizlerin altına bir yastık ya da yan yatışta bir bel yastığı kullanılabilir. Bel ve boynun zorlanmasına yol açabileceği için yüzüstü pozisyonda uyumaktan kaçınılmalıdır. Yumuşak yataklar az bir destek oluşturduğundan lomber omurga sırtüstü pozisyonda fleksiyona (eklemin bükülme hareketi), yüz üstü pozisyonda artmış lordoz ya da hiperekstansiyona zorlanır" ifadelerini kullandı.

"BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAKTAN KAÇININ"

Dr. Yalçın, ideal oturma pozisyonu ise şu şekilde açıkladı:

"Sırt düz ve omuzlar geride olmalı, kalçalar sandalyenin arkalığına değmelidir. Normal lomber lordoz korunmak için küçük yuvarlanmış bir havlu ya da bel yastığı kullanılabilir. Dizler kalçalarla aynı hizada, hatta hafifçe yüksek olmalıdır, bunun için bir ayak yükseltici kullanılabilir. Bacak-bacak üstüne atılmamalıdır. Aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturulmamalıdır. Oturma pozisyonundan ayağa kalkarken, sandalyenin önüne doğru yer değiştirilmeli ve bacaklar düz hale getirilerek kalkılmalıdır. Belden öne eğilmekten kaçınılmalıdır."

"POSTÜRÜNÜZÜ KENDİNİZ DE KONTROL EDEBİLİRSİNİZ"

Postürü etkileyen faktörlerin göz önünde bulundurularak, postür analizi yapıldıktan sonra tedaviye geçilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Yalçın, "İlk basamak hasta eğitimidir. Çünkü çoğu hasta postürün bozuk olduğundan ve bu durumun fiziksel semptomlarına katkıda bulunduğundan habersizdirler. Çalışma alanlarının düzeltilmesi, yatak ve yastık tipleri, bir şey kaldırma veya uzatma işleri vs. öğretilir. Gergin veya zayıf olduğu için postür bozukluğuna sebep olan yapılarda germe ve kuvvetlendirme birlikte uygun bir egzersiz programı verilir. Doğru bir vücut postürü kazanmanın ve onu korumanın en önemli yolu kişinin kendi postürünün farkında olmasıdır. Bunun için de sık sık kendi postürünü kontrol etmelidir. Omurganın fizyolojik eğriliklerini kontrol etmek için sırtınız bir duvara yaslayın, bir elinizi boynunuzun arkasına el sırtı duvara bakacak şekilde, diğer elinizi de belinizin arkasına avucunuz duvara bakacak şekilde yerleştirin. Duvarla sırtınız arasında aşırı bir boşluk varsa, yani eliniz öne ve arkaya rahatça hareket ediyorsa, fizyolojik eğrilikler artmış demektir. Postürü düzeltmek ve düzgün bir postürü korumanın yolu daima pratik yapmaktır" dedi.

"7 HAREKETLE DURUŞUNUZU KORUYABİLİRSİNİZ"

Dr. Yalçın, "Sırtınız duvara dönük, topuklar duvardan yaklaşık 7.5 cm uzaklıkta ve ayaklar birbirinden yaklaşık 15 cm uzaklıkta olacak şekilde ayakta dik durun. Kollarınızı avuç içleri öne bakacak şekilde yanlara uzatın. Diz kapaklarınız düz olacak ve ayak bilekleriniz düz olacak. Belinizi duvara yaklaştırın. Sırtınızı düzleştirin, göğsünüzü kaldırın ve omuzlarınızı duvara doğru arkaya getirin. Başınızı geriye doğru hareket ettirin. Alt karın kaslarınızı karnınızı düzleştirmeye çalışarak ve normal alarak içinize çekin, 10 saniye tutun ve gevşeyin, 3-4 kez tekrar edin. Tüm egzersizleri günde en az 3 kez yapın" diye konuştu. 

 

12.1.2021 - 50426



İlgili Diğer Yazılar
Uzun süre hareketsiz kalmak
Uzun süre hareketsiz kalmak
Masa Başında Çalışanlar İçin Egzersizler
Masa Başında Çalışanlar İçin Egzersizler
Eklem Ağrıları Hastanın Kendi Kanıyla Yüzde 70 Azalıyor
Eklem Ağrıları Hastanın Kendi Kanıyla Yüzde 70 Azalıyor
Stres, Adale Ağrılarını Besliyor
Stres, Adale Ağrılarını Besliyor
Yoğun Çalışma Saatleri Boyunu Daha Çok Vuruyor
Yoğun Çalışma Saatleri Boyunu Daha Çok Vuruyor
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]