Türk Toraks Derneği, "Sigara bırakma ilaçlarını tek başına alıp kullanıyor olmak bırakmak için yeterli değildir" dedi.
|
|
|
|
|
|
Türk Toraks Derneği'nden (TTD) yapılan açıklamada, sigara bırakma konusunda sadece ilgili ilaçları kullanmanın yeterli olmadığı, ilaçlar tedavinin bir parçası olduğu belirtilerek, "Hekim kontrolünde, hekimin önerisi ile ve mutlaka motivasyonel eğitim ve destek sonrasında hastaya verilmelidir " denildi.
TTD'den "Sigara bırakma konusunda ücretsiz ilaç verilmesi " konusunda yapılan açıklamada, nikotin bağımlılığının kronik bir hastalık olarak tanımlandığı belirterek, dernek olarak diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi nikotin bağımlılığının tedavisinde kullanılan ilaçların da SGK tarafından geri ödeme kapsamına alınmasının gerekliliğini her platformda dile getirdikleri hatırlatıldı. "Bu bağlamda sigara bırakma ilaçlarının Sağlık Bakanlığınca ücretsiz karşılanması olumlu bir adım olmakla birlikte ilaçların dağıtım şekli ile ilgili ciddi endişelerimiz vardır " ifadesi kullanılan açıklamada, birkaç yıl önce Sağlık Bakanlığının benzer bir uygulamaya gittiği ve ilaçların Türkiye genelinde sigara bırakma polikliniklerinde ücretsiz dağıtıldığı, bu tecrübede birebir yer alan göğüs hastalıkları uzmanları olarak yaşanan olumsuzlukların tekrarlanmaması için birtakım önlemlerin alınması gerektiği kaydedildi.
"İlaçlar raporla reçetelenen hastaya eczanelerden ulaşmalı "
İlaçların sigara bırakma konusunda tek başına yeterli olmadığına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi: "Sigara bırakma ilaçlarını tek başına alıp kullanıyor olmak bırakmak için yeterli değildir. İlaçlar tedavinin bir parçasıdır. Hekim kontrolünde, hekimin önerisi ile ve mutlaka motivasyonel eğitim ve destek sonrasında hastaya verilmelidir. Bedava ilaç dağıtılıyor psikolojisi ile sigara bırakma polikliniklerine koşan hastalar poliklinikleri kitlemekte, 'ilacımı verin gideyim' diyerek çalışan hekimleri taciz etmektedir. Bu şekilde dağıtılan ilaçlar polikliniklerde kısa sürede bitmekte ve istenen sonuca ne yazık ki ulaşılamamaktadır. Ayrıca Türkiye'de 15 milyon sigara içen insan olduğu düşünüldüğünde 300 bin kutu ilaç sorunun çözümü için yeterli değildir. TTD olarak önerimiz; Sigara bırakma polikliniklerinde motivasyonel eğitim ve destek alan, ilaçları hekim tarafından sağlık kurulu raporu ile reçetelenen hastaların eczaneler aracılığı ile ilaçlara ulaşmasının sağlanmasıdır. Bu ilaçlar diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi SGK tarafından belli kurallar çerçevesinde mutlaka geri ödeme kapsamına alınmalıdır. Önceki deneyim tekrarlandığı takdirde yine aynı kaotik ortam yaşanacak, hekimler zor durumda kalacak ve harcanan milyonlarca liraya karşılık istenen sonuç elde edilemeyecektir. "
20.10.2014 - 15576
|
|