Gelişen teknoloji sayesinde miyomlar artık robotik cerrahi ile alınıp hastanın kısa bir süre içinde rutin yaşantısına dönmesi sağlanır. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirci miyomlarda uygulanan robotik cerrahi ile ilgili en önemli soruları yanıtladı.
Her 4 - 5 kadından birisinde ya da bir miyom bulunmaktadır. Miyomlar genelde herhangi bir belirti vermezler ve rutin incelemelerde saptanırlar ve bu nedenle tedavi edilmeleri de gerekmez. Düzenli kontroller ile büyüklük ve durumlarının takip edilmesi genelde yeterli olur. Bu kitleler menopoz sonrasında durgun bir döneme girerler ve artık büyümezler, tam tersine küçülme eğilimi gösterirler. Belirti vermeleri durumunda en sık karşılaşılan yakınma adet kanamalarının fazla olması ve buna bağlı olarak gelişen kansızlık yani anemidir.
Bazı durumlarda miyomlar rahmi büyüterek anormal kanamalara, basıya, ağrıya ve kısırlığa neden olmaktadır. Bu durumlarda cerrahi girişimler kaçınılmaz hale geliyor. Laparaskopi ile yapılan miyom ameliyatlarında karında kesi olmamaktadır. Ama miyom rahim duvarı içinde ise dikiş atma güçlüğü nedeni ile laparaskopi ile yapılamamakta, karın açılarak ameliyat yapılmaktadır.
Robotik cerrahi tüm bu dezavantajları ortadan kaldırmakta ve karında kesi olmadan kapalı olarak her türlü miyom ameliyatını yapmaya olanak sağlamaktadır. Robotik cerrahi ile rahim kata kat dikilebilmekte ve kesi olmadan ameliyat gerçekleştirilebilmektedir.
Jinekolojik ameliyatların % 95'i bu robotik cerrahi sistemle yapılabilmektedir. Robotikcerrahi sistem ile dokular 10 - 20 kat daha büyük üç boyutlu ve ayrıntılı görülebilmektedir. Bu sistemle el titremelerini ortadan kaldırmakta ve karnın yan alanlarında el bileklerinin giremeyeceği alanlara aletler sokulabilmektedir.
Robotik cerrahinin diğer avantajları ağrının daha az olması, ameliyat izinin daha az olması, hastanede daha az yatma süresi, infeksiyon riskinin azalması, karın içi yapışıklıkların daha az olması, iyileşmenin çok hızlı olması, normal yaşama ve işe çok daha erken dönebilmedir.
14.2.2011 - 5152
|