Kirli Havalarda Doğru Nefes Almak Çok Önemli

Uzmanlar şehir merkezinde yaşayanları uyarıyor. İşte hava kirliliğinden korunmanın yolları...

Kirli Havalarda Doğru Nefes Almak Çok Önemli

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Leyla Sağlam, kirli havalarda doğru nefes almanın çok önemli olduğunu vurgulayarak, mutlaka ağız ve burun kısmının eşarp ya da kaşkolla kapatılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin çok büyük bir sorun olduğunu belirtti. Şehir merkezinin üzerinde siyah bir tabaka oluştuğunu, şehrin görünmediğin anlatan Sağlam, "Bu görüntü yazın yok. Kışın ısınmak için kullandığımız yakıt türleri var. Bunlar fosil yakıtlar, katı yakıtlar olabiliyor. Bunların yanmasıyla ortaya çıkan çeşitli gazlar ve hava kirleticiler söz konusu. Hava kirliliği, insanların sağlıklarını bozacak derecede havadaki partiküllerin bozulmasıdır " dedi.

Göğüs hastaları için riskli

Hava kirliliğinden en çok göğüs hastalarının muzdarip olduğunu dile getiren Sağlam, kış aylarında hasta sayılarının arttığını söyledi. Hastaların oksijenlenmesinin düştüğünü dile getiren Sağlam, "Havada normalde yüzde 70 oranında azotoksit var, yüzde 20 civarında oksijen var. Bunlar çok değişmiyor ama daha az miktarda olan karbonmonoksit, karbondioksit türü gazların oranları değişiyor. Bu da insanların sağlıklarını bozuyor. Bu hava kirliliğinden en çok bizim hastalarımız muzdarip. Koah dediğimiz, süregen, kronik tıkayıcı hava yolu hastalığı olanlar, zararlı gazların ortamda artmasıyla nefes darlığı çekiyor. Bu zararlı gazlar kandaki hemoglobine oksijenden daha çabuk tutunuyor. Bu hastalarımızın da oksijenlenmesi düşüyor. Bu hastalarımıza kirli havalarda mümkün olduğu kadar dışarı çıkmayın diyoruz " diye konuştu.

Astımlılar dikkat

Astımlı hastalarda da bu hava kirliliğinin tetik çeken bir faktör olabildiğini hatırlatan Sağlam, çocuk ve yaşlıların da kirli havalarda korunması gerektiğini vurguladı. Kış aylarında büyük bir kesimin katı yakıt kullandığını dile getiren Sağlam, şunları kaydetti: "Bacalara filtre takılmalı, soba ve kombilerin bakımları yaptırılmalı. Araba egzozları da büyük etkenlerden biri. Kişisel bazda önlem alabiliriz. Ev ısıları 20 dereceye sabitlenmeli. Hem daha az yakıt kullanılır hem de havaya zehirli gaz salımı minimum düzeye iner. Artık herkesin bir arabası var. Kış ayalarında tek araçla çıkılabilir ya da toplu taşıma tercih edilebilir. Kurşunsuz benzin tercih edilmeli, çünkü kurşun da toksit bir madde. Herkes biraz önlem alsa hava kirliliği biraz azalabilir ama çözüm toptan yapılmalı. "

Doğru nefes alın

Şehirlerin büyümesiyle binaların da yüksek katlı yapılmaya başlandığını ifade eden Sağlam, bir alanda yüksek evlerin çoğalmasının daha çok yakıt tüketimi anlamına geldiğini bunun da hava kirliliğini arttıran bir etken olduğunu söyledi. Hava kirliliğinden korunmak için kişisel bazda önlemler alınabileceğini vurgulayan Sağlam, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasta veya sağlıklı da olsak doğru nefes almalıyız. Doğru nefes almak çok önemli, burnumuzdan alıp ağzımızdan vermeliyiz. Burnumuzdan nefes alırken hava hem partiküllerden temizleniyor hem de ısınmış oluyor. Mutlaka ağız ve burun kısmını eşarp ya da kaşkolla kapatmamız gerekir. Mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamak gerekir. "

30.12.2013 - 13598



İlgili Diğer Yazılar
Sağlık sektöründe, başarısı kanıtlanmış uluslararası tecrübenin sunduğu bir
Sağlık sektöründe, başarısı kanıtlanmış uluslararası tecrübenin sunduğu bir 'güç birliği'…
Diyet Yaparken Motivasyonunuzu Kaybetmeyin
Diyet Yaparken Motivasyonunuzu Kaybetmeyin
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]