Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Kayıpmaz açıkladı! 14 günlük karantina süresi 21 güne çıkabilir

Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, koronadaki 14 günlük karantina sürecinin; kişi hastalığı yoğun bakımda atlatmışsa veya kişide bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık varsa 21 güne uzayabileceğini söyledi. Sağlık çalışanları ise 7. günün sonunda 2 PCR testi negatifliği var ise tekrardan görevi başına dönebiliyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan korona pandemisinde her geçen gün rekor vaka ve ölüm sayıları gelmeye devam ediyor. Bu kapsamda dünyada Covid-19 ile mücadelede tartışılan konulardan biri de 14 gün olan ve bazı durumlarda da 21 güne çıkabilen karantina süreci oldu.

"YOĞUN BAKIM YA DA BAŞKA RAHATSIZLIK VARSA 21 GÜNE UZAYABİLİR"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, 14 gün olan karantina süresinin bazı durumlarda değişebildiğini söyledi. Doç. Dr. Kayıpmaz, şöyle konuştu:

"Eğer kişi hastalığı yoğun bakımda atlatmışsa veya kişide bağışıklık sistemi ile ilgili bir rahatsızlık var ise o zaman 21 güne kadar uzayabiliyor. Teorik olarak siz 30 veya 35'inci günlerde de PCR testinde pozitiflik saptayabilirsiniz. Ama burada önemli olan sizde klinik belirtilerin devam edip etmemesidir. Ondan dolayı zaten klinik belirtileri devam etmeyen bir kişide biz illa işe dönüşlerde PCR testi şartı aramıyoruz"

AKSAMA OLMAMASI İÇİN SAĞLIK ÇALIŞANLARININ KARANTİNA SÜRESİ 7 GÜN

Tek istisna sağlık çalışanları. Sağlık çalışanları sağlık sisteminde bir aksamaya yol açmamak için yine fedakarca çaba göstererek 7'nci günün sonunda 2 PCR testi negatifliği var ise tekrardan görevi başında dönüyor. Ama burada belirtmemiz lazım ki bu kişilerin semptomları yani klinik belirtileri olup olmaması, aslında onların PCR testlerinin sonucundan çok daha değerlidir. Yani PCR testinde uzayan sürelerde pozitiflik gözükebilir. Burada bizim dikkate alacağımız nokta hastanın belirti verip vermemesidir.

3.12.2020 - 49605

Zeytin yaprağı koronavirüse iyi geliyor mu?
Koronavirüs aşıları Türkiye
Koronavirüs aşıları Türkiye'ye ulaştı
Korona erkekleri daha çok öldürüyor! Sebebi hem biyolojik hem çevresel
Kovid-19 hastaları yaşadıklarını anlatıyor