Bel Ağrısı Ve Bel Fıtığı

Bel ağrısı ve bel fıtığındaki risk faktörleri nelerdir? Beslenme nasıl olmalıdır?

Bel Ağrısı Ve Bel Fıtığı

Hekime başvurma nedenleri arasında üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra ikinci sırada bel ağrısı yakınmaları yer almaktadır. Erişkinlerin %80'i hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağrısından şikâyet etmektedir. Bu durum çalışan kesimde, işgücü kaybının en önemli nedenini oluşturmaktadır. Şiddetli ya da uzun süreli olduğu zaman yaşam kalitesini belirgin derecede düşürmektedir.


Risk Faktörleri Nelerdir?


Risk faktörlerinin başında ağır kaldırma, şişmanlık, kondisyon bozukluğu gibi etmenler yer alırken, hiç risk taşımayan kişilerde de bel ağrısı ve fıtık görülebilmektedir. Bel problemleri ile ilgili olarak doğru bilinen yanlışların başında yatak istirahatının yararlı olacağı görüşü yer almaktadır. Ancak, yapılan araştırmalar bu durumun iyileşmeyi hızlandırmadığı gibi, tedaviyi geciktirebileceğini göstermektedir.


Omurga kırıkları ya da sinir basısı gibi ciddi sorunlar dışında, ağrı devam etse de hastaların yataktan kalkmaları gerekmektedir. En basiti, yürüme; herkesin rahatlıkla yapabileceği bir aktivitedir. Günde 30 – 45 dakikalık bir yürüyüş bile sıkıntıların azalması adına çok önemli bir adımdır. Akut dönemlerde (yani hastalığın ani ve daha şiddetli görüldüğü dönemlerde) ise, bel egzersizlerinden uzak durmak gerekmektedir. Günlerce hiç kıpırdamadan yatağa çakılı kalmak artık tarih oldu. Peki, beslenme açısından durumu değerlendirmek gerekirse neler yapılmalıdır?


Beslenme Nasıl Olmalıdır?


Madem bilimsel çalışmalarda kilo vermenin sıkıntıları hafifleteceği belirtilmekte; o halde kişinin sık sık beslenerek bir sonraki öğünde daha az ve yavaş yemek yemesi sağlanmalıdır. Başta kahvaltı olmak üzere asla öğün atlanmamalıdır. Yaklaşık 2,5 - 3 saatlik aralıklarla beslenilmelidir. Tek tip beslenmekten kaçınmalı, besin çeşitliliğine önem verilmelidir. Enerji değeri yüksek, besleyici değeri düşük olan; şekerli ve yağlı yiyeceklerden olabildiğince kaçınmakta yarar vardır. Besinleri kızartmak, kavurmak yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlamak gerekmektedir.


Suyun; alınan besinlerin sindiriminden, metabolik atıkların dışarı atılmasına kadar her aşamada çok önemli görevleri vardır. Bu nedenle günlük sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Katkısız, en iyi çözücü su olduğu için kadınlarda günde 10, erkeklerde 14 bardak su içilmesi önerilmektedir. Diyet yaparken çay, kahve, bitki ve meyve çaylarına şeker yerine yapay tatlandırıcılardan katılabileceği gibi gazlı içeceklerde de light olanların tercih edilmesi daha uygun görülmektedir.


Ayrıca posalı yani lifli besinlerin tüketimi arttırılmalıdır. Posalı besinler kan şekerini, istenilen seviyede tutmaya yardımcı olurlar. Midede, su ile birlikte şişerler; tokluk, doygunluk hissi sağlarlar. Ayrıca dışkılama miktarını ve sıklığını arttırırlar. Kabızlık şikâyeti varsa ortadan kalkar, böylelikle kilo vermeye de yardımcı olurlar. Bu yüzden haftada 2 - 3 kere kuru baklagil yemeği yenilmelidir. Beyaz ekmek yerine kepek, çavdar, yulaf veya tam buğday ekmeğini; pirinç yerine bulguru tercih etmekte yarar vardır. Pirinç, makarna, erişte ve unun da kepekli olanlarını kullanmak daha sağlıklı olacaktır. Sebze ve meyveler de posa içermektedir. Ancak posaları kabuk ve kabuğa yakın yerlerde bulunduğu için, soyulmadan yenilebilenleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra kabukları ile tüketmek her zaman için daha yararlı olacaktır.

10.7.2008 - 744

Diyetisyen M.Turgay Köse


Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler
Yazarın Yazdığı Tüm Makaleler İçin Tıklayınız.
Bel Ağrısı Ve Bel Fıtığı Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Okatay Kaya dedi ki;
15.6.2009

İlgili Diğer Yazılar
Uzmanından bel fıtığı ameliyatı olanlara tavsiyeler
Uzmanından bel fıtığı ameliyatı olanlara tavsiyeler
"Fıtık iş kaybına neden olan ikinci hastalık"
"Fıtık iş kaybına neden olan ikinci hastalık"
Uzmanından
Uzmanından 'bel fıtığı' uyarısı
"Bel ağrısı çekenler dikkat"
"Bel ağrısı çekenler dikkat"
Sağlam Girdiği Hastaneden Felçli Çıktı İddiası
Sağlam Girdiği Hastaneden Felçli Çıktı İddiası
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]